Meitats d'api-nap o api-rave al forn

Categoria:
Recepta per
Típica de: Suïssa
Dieta: vegetariana
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 1 safata per gratinar de 20 x 25 cm
  • Mantega per untar la safata

Salsa:

  • 300 g de carn picada
  • 1-2 cebes, picades
  • 1 gra d'all, picat
  • Mantega clarificada
  • 1 cullerada de farina
  • 2-3 cullerades de puré de tomàquet
  • 1 llauna de tomàquets pelats, de 400 g
  • 1 dl de vi blanc o brou
  • Sal
  • Pebre
  • 1 fulla de llorer
  • Romaní i farigola

Api:

  • 2 apis-nap
  • 1 cullerada de suc de llimona

Farciment:

  • 1-2 tires d'api amb les fulles, tallades en petits cubs o tires
  • Mantega per sofregir
  • Sal
  • 50 g de formatge Gruyère ratllat gruixut,
  • Fulles d'api per decorar

4 racions

Elaboració

Per a la salsa:

Sofregeix, la carn, les cebes i l'all en la mantega.
Afegeix la farina, deixa torra uns breus moments, sense que es cremi.
Agrega el puré de tomàquet i barreja bé.
Afegeix el tomàquet (de llauna incloent-hi el suc), el vi blanc o negre, i el brou, assaona al gust.
Tapa i cuina a foc lent durant 1 hora a 1 hora i mitja a foc lent. Si fos necessari, afegeix més líquid.

Per l'api:

Pela els apis, talla per la meitat i cuina fins que estiguin tendres, d'uns 20 a 25 minuts en aigua, suc de llimona i sal, escorre. Amb una cullera de París buida lleugerament les meitats, pica en trossos més aviat grans, la polpa que és buidat i reserva. Posa les meitats d'api en la font per gratinar prèviament untada amb la mantega.

Per al farciment:

Amorteix l'api i les fulles en la mantega, fins que estiguin tendres. Afegeix la polpa d'api que hem buidat i assaona al gust. Deixa refredar lleugerament, i barreja amb el formatge. Estén el farciment en les meitats d'api i enforna de 10 a 15 minuts al mig del forn
preescalfat a 220 graus.
Prepara les meitats dels apis en els plats i serveix amb la salsa
Decora els plats amb fulles d'api i serveix de seguida.

Notes

L'api-nap és una gran arrel generalment molt gruixuda, esfèrica i envoltada de petites arrels secundàries, que solen ser retirades per a la seva comercialització. El seu color és marró terra i la seva carn és dura i compacta de color blanc groguenc. És molt suculenta i d'acusat sabor a api, però més dolç i perfumada.

L'api-nap (Apium graveolens var. Rapaceum) és també conegut com a api rave i pertany a la família de les apiàcies. Posseeix unes fulles teses i pinnades.

La conservació a 0-1,5ºC i 85-90% d'humitat relativa permet emmagatzemar-ho perfectament unes 7 setmanes. Una vegada en la llar s'aconsella guardar-ho en el frigorífic a l'interior d'una bossa de plàstic perforada.

A Espanya no es conrea pràcticament, no obstant això es produeix abundantment en tots els països de l'Europa occidental, sent un vegetal de consum popular, sobretot a Alemanya, Suïssa, Itàlia, França, i Anglaterra.

Tallat en tires o rallat és ideal en amanides i bullit s'utilitza en nombrosos guisats, resultant així mateix una excel•lent guarnició per a plats de carns i peixos.

Us deixo aquestes dues fotografies perquè us feu una idea del que és l'api-nap


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

1057 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

1 comentaris:

Joan Corminas diu:
La carn es posa amb el sofregit de ceba, aquesta recepta és de l'any 2014. En aquells temps no érem perfectes.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!