Additius alimentaris
- Que son els additius alimentaris
- Història i evolució dels additius alimentaris
- Tipus d'additius alimentaris
- Identificació dels additius alimentaris
- Llista d'additius alimentaris
Que son els additius alimentaris
Un additiu alimentari és qualsevol substància que normalment no es consumeix com a aliment, ni s'utilitza com a ingredient característic en alimentació, independentment que tingui o no valor nutritiu. Els additius alimentaris compleixen diverses funcions útils en els aliments, ja que aquests estan sotmesos a condicions ambientals que poden modificar la seva composició original, com poden ser els canvis de temperatura, oxidació o exposició a microorganismes.
Història i evolució dels additius alimentaris
Fa molts segles que s'utilitzen: els egipcis feien servir colorants i aromes per a potenciar l'atractiu d'alguns aliments; i els romans utilitzaven la salmorra, espècies i colorants per
conservar i millorar l'aspecte dels aliments.
Actualment els additius alimentaris estan molt regulats, i perquè se n'autoritzi l'ús l'additiu ha de tenir un propòsit útil demostrat, s'ha de sotmetre a una valoració
científica rigorosa i completa per garantir la seva seguretat.
A partir de l'anàlisi de les dades es determina un nivell dietètic màxim de l'additiu perquè no tingui efectes negatius sobre la salut.
Tipus d'additius alimentaris
Els additius s'agrupen segons la funció que fan en l'aliment. Els que més s'utilitzen són:
Acidulants: substàncies que augmenten l'acidesa d'un aliment o que li donen un sabor àcid.
Antioxidants: substàncies que allarguen la vida útil dels aliments, protegint-los de l'oxidació.
Colorants: substàncies que donen, reforcen o varien el color dels aliments.
Conservants: protegeixen els aliments del deteriorament causat per microorganismes.
Edulcorants: donen un sabor dolç als productes alimentosos, i també poden ser utilitzats com a edulcorants de taula.
Emulgents i estabilitzadors: ajuden a donar i a mantenir la textura i consistència en aliments elaborats a partir de la barreja d'ingredients que normalment no es barrejarien,
com ara greix i aigua.
Espessants: augmenten la viscositat d'un aliment.
Gasos d'envasat: gasos inerts diferents de l'aire, introduïts en un envàs on hi ha un producte alimentós, per tal de perllongar la seva conservació.
Potenciadors dels sabor: substàncies que realcen el sabor i/o aroma que té un aliment.
Identificació dels additius alimentaris
Els additius alimentaris s'identifiquen amb el sistema de números E, que vol dir que han estat aprovats per la Unió Europea, després d'haver superat les proves d'avaluació de seguretat.
Llista d'additius alimentaris
Llista d'additius alimentaris i les seves variants, amb el codi, el nom comú i per a què serveixen.
E100 CurcuminaColorant groc-taronja |
E100(ii) CúrcumaColorant groc-taronja |
E101 RiboflavinaColorant groc, vitamina B2 |
E101(ii) Riboflavina- 5'- fosfatColorant groc, vitamina B2 |
E102 TartracinaColorant groc, colorant azoic |
E104 Groc quinoleïnaColorant groc-verdós, sintètic |
E106 Fosfat de riboflavina-5-sodiColorant groc, vitamina B2 |
E107 Groc 2GColorant groc, colorant azoic |
E110 Capvespre groc fcfColorant groc, colorant azoic |
E120 Carmí, CotxinillaColorant vermell i natural |
E122 AzorrubinaColorant vermell, colorant azoic |
E123 AmarantColorant vermell, colorant azoic |
E124 Ponceau 4RColorant vermell, colorant azoic |
E127 EritrosinaColor vermell, sintètic |
E128 Vermell 2GColor vermell, sintètic |
E129 Vermell Allura ACColorant vermell, colorant azoic |
E131 Blau patentat VColorant blau, sintètic |
E132 IndigotinaColorant blau, sintètic |
E133 Blau brillant FCFColorant blau, sintètic |
E140 Clorofil·lesColor verd i natural |
E141 Complexos de clorofil·la cúpricaColorant verd, sintètic |
E142 Verd SColorant verd, sintètic |
E150a-d CaramelColorant marró |
E151 Negre brillant BNColorant negre, colorant azoic |
E153 HullaColorant negre natural |
E154 Marró FKColorant marró, colorant azoic |
E155 Marró HTColorant marró, colorant azoic |
E160a Alfa-, beta- i gamma- carotèColorant natural de color groc-taronja |
E160b Annatto, Bixina, NorbixinaColorant groc natural |
E160c Extracte de pebre (pebre vermell)Colorant de color taronja natural |
E160d LycopeneColorant vermell natural |
E160e Beta-apo-8'-carotenalColorant natural de color groc-taronja |
E160f Ester etílic d’àcid beta-suc-àcid-8'-carotenoicColorant natural de color groc-taronja |
E161a FlavoxantíColorant groc natural |
E161b LuteïnaColorant groc natural |
E161c CriptoxantinaColorant groc natural |
E161d RubixantinaColorant groc natural |
E161e ViolaxantinaColorant groc natural |
E161f RodoxanthinColorant groc natural |
E161g CantaxantinaColorant de color taronja natural |
E161h CitranaxantinColorant groc natural |
E162 Extracte de remolatxaColorant vermell natural |
E163 AntocyaninesColorant vermell-porpra, natural |
E170 Carbonat de calciColorant blanc |
E171 Caixa de titaniColorant blanc |
E172 Òxids de ferroColorant natural-marró vermell |
E173 AluminiMetall (colorant) |
E174 PlataMetall (colorant) |
E175 OrMetall (colorant) |
E180 Lithol -Rubina BKColorant vermell, colorant azoic |
E181 TaninsColorant de color blanc blanc i aromatitzant |
E200 Àcid sòrbicConservant natural |
E201 Sorbat de sodi / sal de sodi de l’àcid sòrbicConservant sintètic |
E202 Sorbat de potassiConservant sintètic |
E203 Sorbit de calciConservant sintètic |
E210 Àcid benzoicConservant natural |
E211 Benzoat de sodi / sal de sodi de l’àcid benzoicConservant sintètic |
E212 Potassi / potassi salto benzoat de l’àcid benzoicConservant sintètic |
E213 Benzoat de calci / Sal de calci de l’àcid benzoicConservant sintètic |
E214 4-hidroxibenzoat d’etilConservant sintètic |
E215 Sal de sodi de 4-hidroxibenzoatConservant sintètic |
E216 Propila 4-hidrobenzoatConservant sintètic |
E217 Sal de sodi de E216Conservant sintètic |
E218 4-hidroxibenzoat de metilConservant sintètic derivat de l’àcid benzoic |
E219 Sal de sodi de E218Conservant sintètic derivat de l’àcid benzoic |
E220 Diòxid de sofreConservant natural |
E221 Sulfit de sodiConservant sintètic |
E222 Sulfit d’àcid de sodiConservant sintètic, blanquejador |
E223 Metabisulfit de sodiConservant sintètic, antioxidant |
E224 Metabisulfit de potassiConservant sintètic |
E225 Sulfit de potassiConservant sintètic |
E226 Sulfit de calciConservant sintètic |
E227 Àcid de calci sulfitConservant sintètic |
E228 Sulfit d’àcid de potassiConservant sintètic |
E230 DifenilConservant sintètic |
E231 2-hidroxidifenilConservant sintètic |
E232 L’òxid de sodi del difenil 2-ILConservant sintètic |
E233 2- (tiazol-4-il) benzimidazolConservant sintètic |
E234 NisinaAntibiòtic natural |
E235 PimaracinaAntibiòtic natural |
E236 Àcid fòrmicÀcid natural, conservant |
E237 Format de sodiSal natural, conservant |
E238 Format de calciSal natural, conservant |
E239 HexaminaConservant sintètic |
E240 FormaldehidConservant |
E242 DimetilcarbonatConservant sintètic |
E249 Nitrit de potassiSal natural, conservant |
E250 Nitrit de sodiSal natural, conservant |
E251 Nitrat de sodiSal natural, conservant |
E252 Nitrat de potassiSal natural, conservant |
E260 Àcid acèticÀcid natural, conservant |
E261 Acetat de potassiSal natural, conservant |
E262 Acetat de sodiSal natural, conservant |
E263 Acetat de calciSal natural, conservant |
E270 Àcid làcticÀcid natural |
E280 Àcid propiònicÀcid natural |
E281 Propionat de sodiSal natural |
E282 Propionat de calciSal natural |
E283 Propionat de potassiSal natural |
E284 Àcid bòricÀcid natural |
E285 Tetraborat de sodiÀcid natural |
E290 Diòxid de carboniGas Natural |
E296 Àcid màlicÀcid |
E297 Àcid fumàricÀcid natural |
E300 L- Àcid ascòrbicAntioxidant natural, vitamina C |
E301 Ascorbat de sodiAntioxidant natural, vitamina C |
E302 L - Ascorbat de calciAntioxidant natural, vitamina C |
E304 L – Palmitat d'ascorbillAntioxidant sintètic |
E306 Extractes de tocoferolsAntioxidant natural, vitamina E |
E307 Alfa-tocoferolAntioxidant sintètic, vitamina E |
E308 gamma-tocoferolAntioxidant sintètic, vitamina E |
E309 Delta-tocoferolAntioxidant sintètic, vitamina E |
E310 Galat de propilAntioxidant sintètic |
E311 Galat d’octilAntioxidant sintètic |
E312 Galat de docedilAntioxidant sintètic |
E313 Àcid tiodipropióicAntioxidant sintètic |
E314 Goma guayacoAntioxidant natural |
E315 Àcid erritòricAntioxidant sintètic |
E316 Error de sodiAntioxidant sintètic |
E319 ButilhidroquinonaAntioxidant sintètic |
E320 ButilhidroxianisolAntioxidant sintètic |
E321 ButilhidroxitoluéAntioxidant sintètic |
E322 LecitinaEmulsionant natural |
E325 Lactat de sodiSal de sodi àcid làctic |
E326 Lactat de potassiSal de potassi d’àcid làctic |
E327 Lactat de calciÀcid làctic sal de calci |
E330 Àcid cítricRegulador d’acidesa |
E331 Citrats de sodiRegulador d’acidesa |
E332 Citrats de potassiRegulador d’acidesa |
E333 Citrats mono, di i tri-cíclicsRegulador d’acidesa |
E334 Àcid l- (+)Àcid natural |
E335 L-(+) Tartrats de sodiSal d’àcid tartàric |
E336 L-(+) Tartrats de potassiSal d’àcid tartàric |
E337 Tartrat L-(+) doble de sodi i potassiSal d’àcid tartàric |
E338 Àcid fosfòricBuffer |
E339 Ortofosfats de sodiBuffer |
E340 Ortofosfats de potassiBuffer |
E341 Ortofosfats de calciBuffer |
E343 Ortofosfats de magnesiBuffer |
E350 Malat sòdicSal de sodi màlic de sodi |
E351 Malat de PotassiSal de potassi d’àcid màlic |
E352 Malat de calciSal de calci de l’àcid màlic |
E353 Àcid metatatartericÀcid natural |
E354 Tartrat de calciConservant natural |
E355 Àcid ad ípicoÀcid natural |
E356 Adipat de sodiRegulador d’acidesa |
E357 Adipat PotassicRegulador d’acidesa |
E363 Àcid succínicÀcid natural |
E365 Fumarat de sodiRegulador d’acidesa |
E370 1,4-heptonolactonaÀcid sintètic |
E375 Àcid nicotínicVitamina B, protector de colors |
E380 Citrat triamònicSal cítrica sintètica |
E381 Citrat d'amoni fèrricSal cítrica sintètica |
E385 Etilen diamnino de calci i sodiSegrestant, substància quelant |
E386 EDTA: Etilen diamino tetracetat disòdicEstabilitzador sintètic |
E387 OxiestearinEstabilitzador |
E388 Àcid tiodipropióicAntioxidant sintètic |
E400 Àcid alginicEspessiment natural |
E401 Alginat de sodiEspessiment natural |
E402 Alginat de potassiEspessiment natural |
E403 Algini d'amoniEspessiment natural |
E404 Alginat de calci (Algin)Espessiment natural |
E405 Propà-1,2-diol alginatÀcid alginic derivat |
E406 AgarEspessiment natural |
E407 Carrogenat (molsa irlandesa)Espessiment natural |
E408 FurceleranEspessiment natural |
E410 Goma de carbassaEspessiment natural |
E411 Goma de civadaEspessiment natural |
E412 Goma de guarEspessiment natural |
E413 TragaCantoEspessiment natural |
E414 Goma d’ArabicaEspessiment natural |
E415 Xantana cautxúEspessiment natural |
E416 Cautxú karayaEspessiment natural |
E418 Goma GellanEspessiment natural |
E420 SorbitolPolialcohol natural |
E421 ManitolPolialcohol natural |
E422 GlicerolAlcohol natural |
E430 Stearate (8) PolioxitilèEmulsionant sintètic |
E431 Stearat de polioxitilèEmulsionant sintètic |
E432 Sorbinat (20) polyaxietilè, polisorbat 20Emulsionant sintètic |
E433 Polisorbat 80Emulsionant sintètic |
E434 Polisorbat 40Emulsionant sintètic |
E435 Polisorbat 60Emulsionant sintètic |
E436 Polisorbat 65Emulsionant sintètic |
E440 PectinaAgent espessidor natural |
E441 GeleaAgent gelador |
E442 Fosfat d'amoniEmulsionant sintètic |
E450 Di- i trifosfatsSal de sodi de l’àcid fosfòric |
E451 TiposfatsSal emulsionant sintètica |
E452 PoliposfatsSal emulsionant sintètica |
E460 Cel·lulosaSal emulsionant sintètica |
E461 MetilcelulosaAgent espessidor natural |
E462 Etilcel·lulosaPreparat a partir de la cel·lulosa |
E463 Hidroxipropilcel·lulosaPreparat a partir de la cel·lulosa |
E464 Hidroxipropilmetilcel·lulosaPreparat a partir de la cel·lulosa |
E465 EtilmetilcellulosaPreparat a partir de la cel·lulosa |
E466 CarboximetilelulosaPreparat a partir de la cel·lulosa |
E470 Sals d’àcids grassosSals d’àcids grassos |
E471 Mono- i diglicèrid d’àcids grassosTipus de greix |
E472 Mono i diglicèrids d’àcids grassosEmulsionant sintètic |
E473 Sucrosteres d’àcids grassosEmulsionant sintètic |
E474 SugroglicèridsEmulsionant sintètic |
E475 Èsters de poliglicèrids d’àcids grassosEmulsionant sintètic |
E476 Èsters de poliglicerol d’àcids grassos policondensats de l’oli de ricíEmulsionant preparat a partir d’oli de ricí |
E477 Esters de propà -2 –Diol d’àcids grassosEmulsionant sintètic |
E478 Èsters d’àcids grassos amb glicerol i propàPreparat a partir d’àcid làctic |
E479 Esterificat sóc oliEmulsionant sintètic |
E480 Sulfansuccinat de sodi de dioctilEmulsionant sintètic |
E481 Estearoil-2-Sodi lactillaPreparat a partir d’àcid làctic |
E482 Estearoil-2-Calcium LactilateEmulsionant sintètic |
E483 Estearyl TartratoEmulsionant sintètic |
E484 EstarilcitratEmulsionant sintètic |
E490 Propilenglicoldissolvent |
E491 Sorbinat monoesterariEmulsionant sintètic |
E492 Sorbinat triesteràriaEmulsionant sintètic |
E493 Sorbinat monolaureEmulsionant sintètic |
E494 Sorbinat monoolaatEmulsionant sintètic |
E495 Sorbinat monopalmitatEmulsionant sintètic |
E500 Carbonat de sodiBase |
E501 Carbonat de potassiBase |
E503 Carbonat d'amoniBase |
E504 Carbonat de magnesiAgent alcalí, anti-grumolls |
E505 Carbonat fèrricRegulador d’acidesa |
E507 Àcid clorhídricÀcid |
E508 Clorur de potassiSubstitució de les sals |
E509 Clorur de calciSegrest i agent de solucions |
E510 Clorur d’amoniMenjar de llevat, aromatització |
E511 Clorur de magnesiRegulador d’acidesa |
E512 Clorur d’estanyAntioxidant |
E513 Àcid sulfúricÀcid |
E514 Sulfat de sodiÀcid, diluent |
E515 Sulfat de potassiSubstitució de les sals |
E516 Sulfat de calciAgent de solucions |
E517 Sulfat d'amoniEstabilitzador |
E518 Sulfat de magnesiSuplement dietètic |
E520 Sulfat d'aluminiAgent aclaridor |
E521 Sulfat d'alumini de sodiRegulador d’acidesa |
E523 Alumini amoni sulfatEstabilitzador |
E524 Hidròxid de sodiBase, dissolvent de colors |
E525 Hidròxid de potassiBase |
E526 Hidròxid de calciAgent de solucions |
E527 Hidròxid d’amoniBase |
E528 Hidròxid de magnesiBase |
E529 Òxid de calciAlcalí |
E530 L’òxid de magnesiAgent anti-grumolls, alcalí |
E535 Ferrocianur de sodiAgent anti-grumolls |
E536 Ferrocianur de potassiAgent anti-grumolls |
E537 Hexacianomanganato de FierroAgent anti-grumolls |
E538 Ferrocianur de calciAgent anti-grumolls |
E539 Tiosulfat de sodiAntioxidant |
E540 Pirofosfat dicalcic (-> e450)Agent de lúding |
E541 Fosfat d'alumini de sodiAgent de lúding |
E542 Fosfat comestible extret dels ossosAgent anti-grumolls |
E543 Polifosfat sòdic de calciEmulsionant |
E544 Polifosfats de calciEmulsionant |
E545 Polifosfat d'amoniEmulsionant |
E546 Pirofosfat de magnesiEmulsionant |
E550 Silicats de sodiAgent anti-grumolls |
E551 Diòxid de siliconaAgent anti-grumolls |
E552 Silicat de calciAgent anti-grumolls |
E553 Silicat de magnesiAgent anti-grumolls |
E554 Silicat d'alumini de sodiAgent anti-grumolls |
E555 Silicat d'alumini de potassiAgent anti-grumolls |
E556 Silicat de calci d'aluminiAgent anti-grumolls |
E557 Silicat de zincAgent anti-grumolls |
E558 BentonitaAgent anti-grumolls |
E559 KaolinaAgent anti-grumolls |
E570 Àcid esteàricAgent anti-grumolls |
E571 Estearat d'amoniAgent anti-grumolls |
E572 Estearat de magnesiAgent anti-grumolls |
E573 Estearat d'aluminiAgent anti-grumolls |
E574 Àcid glicònicRapte |
E575 D-glucone-1,5-lactonaRapte |
E576 Gluconat de sodiRapte |
E577 Gluconat de potassiRapte |
E578 Gluconat de calciAgent de solucions, segrest |
E579 Gluconat de ferroColorant i nutrients |
E585 Lactat ferricNutrient |
E620 Àcid glutàmicPotenciador del sabor |
E621 Glutamat monosòdicPotenciador del sabor |
E622 Glutamat monopotàsicPotenciador del sabor |
E623 Glutamat de calciPotenciador del sabor |
E624 Glutamat amonicPotenciador del sabor |
E625 Glutamat magnèticPotenciador del sabor |
E626 Àcid guanílicPotenciador del sabor |
E627 Guanilado de sodiPotenciador del sabor |
E628 Dipotàssi guaniladoPotenciador del sabor |
E629 Guanilato de calciPotenciador del sabor |
E630 Àcid inosínicPotenciador del sabor |
E631 Inosinato de sodiPotenciador del sabor |
E632 Dipotassium inosinatoPotenciador del sabor |
E633 Inosinato de calciPotenciador del sabor |
E634 Ribonucleòtids de calciPotenciador del sabor |
E635 Ribonucleòtids disòdicsPotenciador del sabor |
E636 MaltolPotenciador del sabor |
E637 Etil maltolPotenciador del sabor |
E640 Glicina i glicinat sòdicNutrient |
E710 EspiramicinaAntibiòtic |
E713 TilosinaAntibiòtic |
E900 DimetilpolisiloxanAgent antiespumant |
E901 Cera d’abellesRevestiment |
E902 Cera de canelillaRevestiment |
E903 Cera de carnaubaRevestiment |
E904 Goma lacaRevestiment |
E905 Parafina, gelea de petroliRevestiment |
E906 Goma benzoicaGust, recobriment |
E907 Cera microcristalinaRevestiment |
E908 Cera de segó d’arròsRevestiment |
E912 Èsters d’àcid montanicRevestiment |
E913 LanolinaRevestiment |
E915 Esters de colofoniaEstabilitzador, sabor |
E920 CisteïnaPotenciador de pa |
E921 CistinaPotenciador de pa |
E922 Persulfat de potassiPotenciador de pa |
E923 Persulfat d'amoniPotenciador de pa |
E924 Bromat de potassi (número no vàlid)Agent de blanqueig de farina |
E925 ClorAgent de blanqueig de farina |
E926 Diòxid de clorAgent emblanquidor i preservant |
E927a CarbamidaPotenciador de pa |
E927b UreaBuffer |
E928 Peròxid de benzoilPotenciador de pa |
E930 Peròxid de sodiPotenciador de pa |
E938 ArgóPropel·lent |
E939 HeliPropel·lent |
E940 DiclorodifluorometanoPropel·lent, anticongelant |
E941 NitrogenPropel·lent |
E942 Òxid de nitrogenPropel·lent, anticongelant |
E950 Acesulfamo kEdulcorant |
E951 AspartamoEdulcorant |
E952 CiclamatsEdulcorant |
E953 IsomaltEdulcorant |
E954 SacarinaEdulcorant |
E955 SacralosaEdulcorant |
E957 TabumatinaEdulcorant |
E959 NeohesperidinaEdulcorant |
E965 MaltitolEdulcorant |
E966 LactolEdulcorant |
E967 XilitolEdulcorant |
E999 Extracte de quilayaAgent escumós |
E1000 Àcid còlicEmulsionant |
E1105 LisozimaConservant |
E1200 PolidextrosaEspessidor |
E1201 PolivinilpirrolidonaAgent espessidor, estabilitzador |
E1202 Polivinilpolipirrolidona insolubleAgent aclaridor |
E1501 Hidrocarbur benzilSabors |
E1502 1.3 ButanodiolDissolvent per aromatitzants |
E1503 oli de castorAromatitzant i dissolvent |
E1504 Acetat d'etilDissolvent per aromatitzants |
E1505 Citrat trietlyDissolvent per aromatitzants |
E1516 Monoacetat de glicerolDissolvent per aromatitzants |
E1517 Diacetat de glicerolDissolvent per aromatitzants |
E1518 Triacetat de glicerolDissolvent per aromatitzants |
E1520 PropilenglicolDissolvent per a antioxidants |
E1525 Hidroxietil de cel·lulosaAgent espessant |