Agenda gastronòmica
Consulta l'agenda gastronòmica de Receptes.cat
Amb parades d'artesania, actuacions musicals, missa a l'església de la Santíssima Trinitat, cercavila i ball d'en Batoies, concurs de dibuix infantil, demostració de l'art de batre, ventar i moldre el fajol a càrrec de la gent del poble i altres activitats La inauguració serà conduïda per la periodista de TV3 Marta Masó El pregó de la fira anirà a càrrec de Jordi Vilanova, en Toti de can Carbasseres L'actor Jordi Masegur anirà informant de tots els actes Vegeu-ne el programa detallat
Amb parades d'artesania, tastets de farro taller de cuina per als més petits, espai gastronòmic de la Fira, cercavila de la Colla Gegantera de La Vall de Bianya i altres activitats Per a tenir-ne una informació més detallada, consulteu el programa de la Fira
Receptes de Pau és un treball col·lectiu perquè els participants s'enriqueixin de la interacció i la diversitat cultural i poder anar més enllà dels prejudicis i estereotips que condicionen les nostres relacions.
A partir de diversos tallers s'aproparà la cultura colombiana i la catalana, i es crearan receptes culinàries interculturals, receptes de construcció de pau i receptes de participació i transformació social.
Els tallers programats són:
· Cuinant la diversitat al barri
Receptes de Colòmbia i Catalunya
Dies: 17 i 24 de febrer, de 18 a 20 h
Lloc: Can Roger Menjador + hort + art
· Escoltem les nostres veus
Receptes personals de Pau
Dies: 9 i 16 de març, de 18 a 20 h
Lloc: Espai 210
· Activem-nos!
Receptes de participació i transformació social
Dies: 30 de març i 6 d'abril, de 18 a 20 h
Lloc: Espai 210
Cal inscriure's prèviment Places limitades. Entrades Inscripció gratuïta a través del correu sensibilitzacio@actionpeace.org
Els quatre municipis mariners inclosos a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, L'Ametlla de Mar i l'Ampolla, s'uneixen per oferir exquisits menús gastronòmics als seus restaurants, tenint com a protagonista la galera, producte local i de qualitat típic de la mar de l'Ebre.
Diferents restaurants de #Cambrils ofereixen els seus menús amb la galera com a protagonista pricipal.
Podeu consultar informació de les Jornades a l'enllaç "La Galera" i "Jornades facebook". La Galera.http://www.youtube.com/watch?v=xPy5f7eC19Y
El monjo cuiner Kakuho Aoe parlarà sobre les tradicions culinàries dels temples budistes japonesos, que són alhora producte i reflex de la gastronomia tradicional japonesa més autèntica Intervindrà també l'expert en menjar japonès, Roger Ortuño, el qual entaularà un diàleg amb el monjo, per transmetre les seves respectives experiències.
Participen: Kakuho Aoe, MBA per la universitat de Califòrnia, es dedica a la difusió de la gastronomia japonesa i a l'educació alimentària com a monjo cuiner.
Roger Ortuño és expert en gastronomia japonesa Va ser seleccionat pel Ministeri d'Afers exteriors de Japó, per al Programa d'invitació a Japó de bloguers i social media.
Presenten:
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.
Akiko Sagano, Cònsol General Adjunta del Consolat General del Japó a Barcelona.
Casa Àsia Telèfon: 933680836
Horari: Dimarts a les 19:00 h Entrada Gratuïta. Cal inscripció prèvia. S'ha d'indicar nom, cognoms, DNI, NIE o passaport.
A càrrec de Josep Bullich i Josep Garcia i Fortuny, autor de l'obra Cuina i cuiners a la corona d'Aragó i Catalunya Un capítol oblidat de la nostra història Volum II, Honorant els nostres mestres cuiners-escriptors, que ha estat publicada per Nova Casa Editorial.
La primera meitat dels anys trenta, durant la Segona República, va representar una embranzida de creativitat i modernització de la societat i de la cultura catalanes La cuina també va participar d'aquests nous aires.
Avui, la cuina del nostre país és un referent arreu del món i això neix d'unes arrels, d'una tradició, d'una cultura i d'un passat L'exposició mostra com ha evolucionat el concepte de gastronomia des de la cuina casolana fins a la cuina dels grans restaurants: els menús en temps de guerra; els moviments naturistes i vegetarians; les lliçons de cuina de l'Institut de Cultura Popular per a la Dona del professor Josep Rondissoni, i la recuperació de noms de la història de la cuina catalana com el cuiner manresà Ignasi Domènech, autor del manual La Teca, publicat l'any 1924
Entrades Entrada lliure.
La garoina és un eriçó de mar de forma generalment globular i recobert de punxes mòbils més o menys gruixudes També se l'anomena garota o bogamarí És considerat un menjar exquisit Per a tenir-ne una informació més detallada de la campanya i de les activitats que s'hi duen a terme, consulteu el web pertinent
Exposició i venda de planter, productes, eines i maquinària referents a l'oli i l'olivera, fira d'artesans i elaboradors de productes de la zona de l'Albera i moltes altres activitats Vegeu-ne el programa detallat
Fira de l'Oli i de l'Olivera d'Espolla de l'any 2011 Font: Tramuntana TVhttp://www.youtube.com/watch?v=ByNyRfB7z70
Els clients del mercat poden decorar tres arbres de Nadal amb els desitjos que escriuen en targetes.L'activitat forma part del Programa de Nadal
Organització:
Associació de Comerciants del Mercat Central
Hi col·labora:
Ajuntament de Sabadell
Les Borges Blanques serà el punt de trobada d'expositors de productes agroalimentaris Aquesta es composa, a més de l'espai de l'expositor, de jornades tècniques i activitats que brindaran als assistents major coneixement del producte que es produeix en la comarca de les Garrigues S'ha organitzat un interessant programa en què també són protagonistes els fruits secs, que com sabem, representen un dels pilars de l'agricultura de la zona
Per consultar la informació detallada, podeu seguir l'enllaç anomenat "Programa Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra"
A més, el diumenge 17, a partir de les 12 del matí, benedicció dels animals i desfilada de carrosses de la Festa dels Tres Tombs de Sant Antoni, al passeig del Terrall. Espot de la Firahttp://www.youtube.com/watch?v=
Acte per promocionar aquests dos productes típics de la zona.
Té com a objectiu fomentar i donar a conèixer la cuina característica de les Garrigues, així com el sabor tan especial que l'oli d'oliva dóna als plats d'aquesta comarca.
Els caps de setmana i dies festius des del 31 d'octubre fins al 13 de desembre, els restaurants ofereixen els menús especials, durant els àpats de migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges.
Mercat de la calçotada, cuina del calçot, alimentació i productes naturals.
Podeu consultar el programa d'actes a l'enllaç anomenat "Festa de la Calçotada".
Cançó improvisada, jotes versades, concursos d'allioli, mestre del morter, llançadors amb la boca de pinyols d'oliva, plegadors manuals d'olives amb ungles i sense, tastos d'oli, mostra gastronòmica, demostracions d'esquilar animals, de cordar cadires, d'elaborar cabassos, aiguardent, atraccions infantils, concert folk.
Presentació d'un espai de gamma alta d'olis: Àgora d'oli Espai Gurmet de les Terres de l'Ebre, aquest espai específic que ocuparan els olis extra verge del territori, amb la intenció d'exposar-los tots junts i comprovar així la gran diversitat, qualitat i formes estètiques que s'estan utilitzant per embotellar-los.
L'exposició pretén mostrar al visitant la història de la vinya i el vi del nostre país Una història que, des de fa més de 2.000 anys, ha anat evolucionant al mateix temps que ho feia la societat on aquesta activitat s'incardina.
El conjunt de textos i imatges que conformen l'exposició tenen la voluntat de transmetre al visitant la cultura vitivinícola d'un país mil·lenari, la importància econòmica i vertebradora d'una activitat que l'any 1889 tenia 367.500 hectàrees de vinya plantada, abans que la malura de la fil·loxera obligués a modificar la forma de cultivar la vinya i, un cop replantada, es reduís aquesta superfície fins les 240.000 hectàrees l'any 1920.
En el decurs de l'exposició es recullen tots i cadascun dels elements que intervenen en la configuració passada i actual del sector vitivinícola, des del cep fins a la comercialització dels vins a més de 150 països de tot el món. Entrades Entrada lliure.
Un any més, la cuina dels cítrics, formada per taronges i clementines, arribarà a la cuina de diversos restaurants d'Alcanar, les Cases d'Alcanar i Alcanar Platja a través de diferents propostes que combinen tradició i cuina d'autor.
La Clementina d'Alcanar, que es consumeix en òptimes condicions entre els mesos de novembre i febrer, està inclosa dins la Indicació Geogràfica Protegida (IGP "Clementines de les Terres de l'Ebre" i destaca per la seua qualitat, conferida per les condicions climàtiques i els sòls canareus.
Podeu consultar informació de les Jornades a l'enllaç "La Clementina".
El calendari de les xatonades és el següent:
- 20 de novembre de 2015: Inici del Menú del Xató de Sitges
- 3 d'abril de 2016: Fi del Menú del Xató de Sitges
- 29 de novembre de 2015: Festival del Xató de Vilanova
- 14 de febrer de 2016: Xatonada Popular del Vendrell
- 21 de febrer de 2016: Festa del Xató a Vilafranca del Penedès
- 28 de febrer de 2016: Xatonada Popular de Calafell
Trobareu més informació sobre la Ruta del Xató, els seus restaurants i cellers, suggeriments per fer escapades temàtiques, receptes del xató i altres dades d'interès al web de la Ruta
· Esmorzar popular i música en directe (Avinguda Puig i Ferreter, 22).
· Jornada de portes Obertes de la Nova Àrea Comercial Coselva.
· Inauguració del Nou espai Museístic de l'Oli (12.30 h): amb les autoritats locals i el Consell Rector (Major, 50 Coselva).
Amb menús als restaurants que tenen com a ingredient bàsic els uriços de mar i una uriçada popular el dissabte 30 de gener a les 11 h als Jardins Juli Garreta, entre d'altres activitats Consulteu el fulletó
Cloenda del cicle de sessions "Converses de taverna" al voltant de temes mariners (temporada 2015-2016) i en el marc del programa "Memòria viva"
Hi participaran professionals en actiu d'activitats portuàries La sessió és dirigida per un tècnic del Museu de la Pesca i s'enregistra en format audiovisual perquè pugui ésser consultada públicament
Entrades Activitat gratuïta i oberta a tothom
Durant aquest temps el Maresme promociona el tast de la mongeta del ganxet, també anomenada fesol del ganxet, a través dels plats especials que ofereixen molts restaurants de 18 municipis de la comarca.
El fesol del ganxet es conrea a nombroses comarques de Catalunya, però només el que es produeix al Maresme, el Vallès Oriental i Occidental i a una petita part de la Selva, té Denominació d'Origen Protegida (DOP) El seu gust és suau i la pell molt fina, peculiaritats que fan que sigui un dels llegums més apreciats de Catalunya.
Més informació i receptes de cuina a l'enllaç "Programa de les Jornades".
|