Agenda gastronòmica
Consulta l'agenda gastronòmica de Receptes.cat
Sopar multitudinari en què se serveix el trinxat, menjar típic de la Cerdanya que combina la patata i la col amb d'altres productes autòctons Cal inscriure-s'hi prèviament. Entrades A l'Oficina del Patronat Municipal de Turisme (a partir del 10 de febrer) Preu: 25 € Observacions Sempre es fa el darrer dissabte de febrer.
Descripció
La comunicació com a mirall social, l’excés d’ informació o desinformació, la percepció….La cartellera com a camp d’acció obert a tota la comunitat , el cartell com a mitjà publicitari que informa, instrueix, persuadeix i distreu (d’una manera estètica) a la comunitat.En aquesta cartellera s’hi aniràn fixant cartells d’esdeveniments culturals pretèrits que s’ haguessin o s’han realitzat a Vilafranca Durant tot l’any els cartells que s’hi enganxaràn anunciarán esdeveniments passats que coincidiràn i es confondràn amb el moment Els cartells seràn còpies fetes a mà i originals recopilats La cartellera es deixarà oberta a que els ciutadans interactuin pasivament o activament, enganxant cartells o arrencant-los amb l’intenció d’ originar un espai on s’acumulin petits residus de la memòria cultural i col.lectiva de Vilafranca Els primers cartells que s’hi fixaràn seràn els dels logotips de les anteriors capitals culturals.
Dates i lloc
Proper acte: 25/01/2015 Fi: 23/12/2015 21:00h
Rambla Nostra Senyora
RB Nostra Senyora, de, 001
Horari
A les 19 hores
Organització i contacte
Regidoria de Cultura Comissió d’Arts Plàstiques i Visuals Vilafranca Capital Cultura Catalana 2015
Podeu consultar més informació sobre la Fira a l'enllaç anomenat "Fira de l'Oli".
Les Borges Blanques serà el punt de trobada d'expositors de productes agroalimentaris Aquesta es composa, a més de l'espai de l'expositor, de jornades tècniques i activitats que brindaran als assistents major coneixement del producte que es produeix en la comarca de les Garrigues S'ha organitzat un interessant programa en què també són protagonistes els fruits secs, que com sabem, representen un dels pilars de l'agricultura de la zona
Per consultar la informació detallada, podeu seguir l'enllaç anomenat "Programa Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra". Espot de la Firahttp://www.youtube.com/watch?v=
Descripció:
Sessió d'astronomia amb observació d'Andròmeda, Júpiter i cometa Lovejoy
Exposició i venda de planter, productes, eines i maquinària referents a l'oli i l'olivera, fira d'artesans i elaboradors de productes de la zona de l'Albera i altres activitats Vegeu-ne el programa detallat
Activitat complementària: La cuina de l'olivera a diferents restaurants de la comarca de l'Alt Empordà la setmana del 12 al 18 de gener
Observacions Aquesta fira sol tenir lloc el 3r o el 4t diumenge de gener. Fira de l'Oli i de l'Olivera d'Espolla de l'any 2011 Font: Tramuntana TVhttp://www.youtube.com/watch?v=ByNyRfB7z70
La presentació a Lleida de la 52a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues ha servit per iniciar l’acte d’agermanament amb la Fruita de Lleida, que culminarà en el certamen que tindrà lloc els propers 16, 17 i 18 de gener a les Borges Blanques Entre altres novetats destacades que s’han donat a conèixer, hi ha la incorporació d’una mascota, l’Oliveta, amb la que es pretén fer encara més atractiva la Fira al públic familiar, a més d’un plató de televisió dins del recinte per a poder retransmetre i entrevistar en directe als protagonistes del certamen.
Les colles dels "tastets", cuineres i cuiners encapçalats per les mestresses es dirigiran cap al Pavelló per preparar aquest esdeveniment tan especial que arrencarà a les 6 de la tarda
Activitat gratuïta adreçada a joves de 12 a 16 anys.
Per a inscripcions cal adreçar-se al Centre Cívic en companyia d’una persona adulta. Les places són limitades.
Només es podran fer dues inscripcions per jove, una per a cada dia.
Aquest hivern comencem Enganxa’t a_A taula! amb tallers de rebosteria. Descobrirem noves receptes dolces i saludables. Cada dia, després de cada taller, ens trobarem a la cuina i les degustarem en grup.
Dijous, 22 de gener, de 18.30 a 20 h
- CHEESECAKE (rebosteria freda)
Tallerista: Eli Quino
Inicia’t en el món de la rebosteria amb unes postres fàcils que no necessiten ni forn! Farem un pastís de formatge amb una base cruixent i un cremós farcit que et sorprendrà.
- WHOOPIE PIES (rebosteria calenta)
Tallerista: Agnès Dapère Millns
Amb aquesta recepta “made in USA” aprendrem els passos per aconseguir uns pastissets de xocolata molt flonjos i prepararem una deliciosa crema per farcir-los... si no ens la mengem abans.
Fira de Santa Caterina d'Arbeca
Dies 21, 22 i 23 de novembre de 2014
Fira de l'Oli i de Productes Artesans de Juncosa
Dia 30 de novembre de 2014
Fira de l'Oli de Castelldans
Dia 6 de desembre de 2014
Festa de l'Oli dels Torms
Dia 7 de desembre de 2014
Festa de l'Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles
Dia 14 de desembre de 2014
Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques
Dies 16, 17 i 18 de gener de 2015
Festa de l'Oli de l'Albi
Dia 1 de març de 2015
Fira de l'Oli i la Pedra de Vinaixa
Dia 15 de març de 2015
Amb menús als restaurants que tenen com a ingredient bàsic els uriços de mar i una uriçada popular el mes de febrer, entre d'altres activitats Consulteu el facebook de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Observacions La campanya d'uriços a Sant Feliu de Guíxols (garoines, a Palafrugell) té lloc entre els mesos de desembre i febrer.
Durant un mes i mig el Maresme promociona el tast de la mongeta del ganxet, també anomenada fesol del ganxet, a través dels plats especials que ofereixen molts restaurants de 14 municipis de la comarca.
El fesol del ganxet es conrea a nombroses comarques de Catalunya, però només el que es produeix al Maresme, el Vallès Oriental i Occidental i a una petita part de la Selva, té Denominació d'Origen Protegida (DOP) El seu gust és suau i la pell molt fina, peculiaritats que fan que sigui un dels llegums més apreciats de Catalunya.
Més informació i receptes de cuina a l'enllaç "Programa de les Jornades".
Des de l'any 2008, coincidint amb la temporada de la tòfona (novembre-març), té lloc la Fira de la Tòfona de Centelles, un mercat a l'aire lliure especialitzat en el que es considera el "diamant negre" de la cuina catalana.
Amb conferència-col·loqui sobre gastronomia, sopar-fesolada popular, lliurament del Fesol d'Or 2015, cercavila, cantada dels goigs de Sant Antoni i benedicció dels animals, Missa solemne en honor de Sant Antoni, patro de la fira, cercavila i altres activitats Per a tenir-ne una informació més detallada, consulteu el programa
Observacions La festa de Sant Antoni Abat és el 17 de gener i la Fira se celebra el diumenge següent.
El calendari de les xatonades és el següent:
- 23 de novembre de 2014: Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú
- de novembre de 2014 a abril de 2015: menú de xató a Sitges (entre setmana).
- 1 de febrer: Xatonada Popular del Vendrell
- 1 de març: Xatonada Popular de Calafell
- 22 de febrer: Festa del Xató a Vilafranca del Penedès
Trobareu més informació sobre la Ruta del Xató, els seus restaurants i cellers, suggeriments per fer escapades temàtiques, receptes del xató i altres dades d'interès al web de la Ruta
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia.
A càrrec de Iolanda Roma, dietista i nutricionista, especialitzada en educació alimentària.
És ben cert que totes les dietes d’aprimament no van bé a tothom. T’has preguntat mai per què? Sabies que hi ha diferents tipus de sobrepès? I que cadascun cal tractar-ho de manera distinta? Parlarem de tots ells i dels diferents protocols de tractament.
Durant les tres sessions s’elaborarà una cervesa amb l’objectiu final de fer un tast amb altres cerveses artesanals.
En aquest curs no només aprendràs com produir a casa la teva pròpia cervesa, sinó també a conèixer tots els ingredients que intervenen en l’elaboració, fases, temps, material necessari i consells, amb la finalitat que puguis introduir les variants que més t’agradin i per produir a casa una cervesa amb la teva pròpia personalitat.
Al tast de la tercera sessió (oberta a nous participants) vindran els elaboradors professionals de cada cervesa, i us podran explicar quines son les qualitats que volen transmetre en cada varietat, i potser algún secret d’elaboració.
Les places estan limitades a 15 persones, així que no deixis perdre aquesta magnífica oportunitat.
SESSIONS:
1.-Elaboració de la cervesa: Durant el primer dia es durà a terme la fabricació de la cervesa, acompanyada d’una explicació teòrica.
2.-Embotellat: Després d’haver reposat el temps suficient, embotellarem la cervesa que es va fabricar a la primera sessió.
3.- Tast de cerveses: Un cop produida la cervesa res millor que tastar-la i poder comparar-la amb d’altres artesanes.
Es farà un tast de cerveses acompanyades d’uns snacks.
Barberà us convida a les fires de Nadal que es durà a terme els dies 4, 5, 6 i 7 de desembre a la plaça de la vila de Barberà del Vallès.
Un any més el municipi sortirà al carrer per omplir-lo d’ambientació nadalenca, amb un ampli ventall d’activitats per a que gaudeixin els ciutadans.
Podreu trobar El tió més gran, el mercat de Nadal, espais de jocs familiars, el camell Simba i el Patge reial, espectacle de foc a càrrec de Faquir entre d’altres activitats.
No t’ho pots perdre!!
Diferents restaurants de la zona proposen una oferta culinària de plats cuinats amb Tòfona de la Baronia de Rialb, com a element principal i estrella de la temporada.
Trobareu el programa complert d'aquestes jornades a: http://www.ebredigital.cat/event/1220_xxi-jornades-citricoles-jornada-tecnica-referencia.php
Dilluns 17 de novembre
19.30 h Inauguració del seminari
Sr Joan Josep Malràs Pascual, president de la Comissió Informativa de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica Diputació de Tarragona.
Il·lm Sr Alfons Montserral Esteller, alcalde de l’Ajuntament d’Alcanar.
19.45 h Presentació del llibre “La clementina d’Alcanar a la cuina” de la Fundació Alicia
Sr Jaume Viarnes, responsable de cuina del Departament de Recerca de la Fundació Alicia.
Dimarts 18 de novembre
19.30 h Noves varietats triploides
Sr Pablo Aleza, tècnic de l’Institut València d’Investigacions Agràries (IVIA).
Dijous 20 de novembre
19.30 h “La mosca de la fruita en la Gestió integrada de plagues”
Sr Joan Porta Ferré, tècnic de la Secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal a les Terres de l’Ebre del DAAM.
Divendres 21 de novembre
19.30 h La nova PAC 2014-2020
Sra Rosabel Arbó, cap de l’Oficina Comarcal del Montsià DAAM.
Sr Ismael Belart, cap de Secció de Gestió d’Ajuts i Desenvolupament
Rural als Serveis Territorials del DAAM a les Terres de l’Ebre.
20.30 h Cloenda de la Jornada
Sr Pere Vidal Ferré, director dels Serveis Territorials del DAAM a les Terres de l’Ebre.
El Festival del Xató i la Festa dels Mercats, són una oportunitat única per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic Xató de Vilanova i la Geltrú i per gaudir d'una festa amb una variada degustació de tapes elaborades amb productes que habitualment ofereixen els paradistes del mercat.
Mercat d'artesania i venda de productes alimentaris de la mà d'artesans, productors i pagesos, que es complementa amb tallers i activitats infantils.
El Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme organitza les II Jornades "Tardor del Fricandó" a fi de poder potenciar aquest plat de tardor i de gran tradició al Maresme, i alhora atraure visitants a les poblacions d'aquesta comarca.
Vegeu la relació de restaurants que hi participen a l'enllaç "Programa de les jornades".
|