L'any 1443 el rei Alfons IV el Magnànim va concedir el privilegi de la celebració de la Fira de Sant Bartomeu i el mercat setmanal a Artesa de Segre Després d'uns anys d'aturada, a principis dels anys 80 es va reprendre l'activitat.
Artesa de Segre, acull aquesta fira especialitzada en el meló de secà, un producte autòcton de qualitats gastronòmiques excepcionals i que es cultiva a la zona en quantitats molt reduïdes.
Al llarg del cap de setmana podreu gaudir d'actes gastronòmics com les mostres i tastos de vins i formatges, la V Jornada sobre la carn de conill i el V Concurs gastronòmic "El conill a la cuina", la cuina del melo i la cuina del formatge.
Un lloc que durant els caps de setmana d'estiu, permet l'intercanvi comercial directe entre els productors de préssec d'Ordal i els consumidors amants d'aquesta fruita tan apreciada
Quan arriba la calor dels mesos de primavera i d'estiu els veritables protagonistes de les hortes del Maresme són els tomàquets A la comarca se'n conrea un gran nombre de varietats, com el tomàquet pometa i el de Montserrat, que alguns restaurants del Maresme ja incorporen a la seva oferta gastronòmica i també es poden trobar en fruiteries i altres establiments.
Els municipis que hi participen ofereixen també suggeriments sobre rutes, visites i activitats, com la Festa del Tomàquet del Maresme de Canet de Mar, el dia 28 de juliol.
Trobareu informació detallada dels restaurants, menús, receptes i activitats a l'enllaç "Jornades Gastronòmiques del Tomàquet del 2013".
El 20 i 21 de juliol al Restaurant Cooperativa La Barricona de Ripoll es durà a terme la primera edició de BREWTAST, gastrofira de la cervesa artesana. Durant dos dies es reuniran elaboradors i homebrewers al restaurant, on es faran menús, platillos i degustacions de la cuina de la cervesa.
La Taverna de Vinseum s'ha sumat al projecte Biblioteques amb DO oferint, mensualment, una degustació de vins i caves dels cellers que colaboren amb cadascuna de les biblioteques, maridant-los amb platets gastronòmics característics de les comarques que pertanyen a cadascuna de les diferents denominacions d'origen catalanes Calendari:
· Dimecres 24 de juliol
D.O Pla de Bages
· Dimecres 18 de setembre
D.O Tarragona
· Dimecres 23 d'octubre
D.O Catalunya
· Dimecres 20 de novembre
D.O Terra Alta
· Dimecres 18 de desembre
D.O Cava
Entrades Preu: 10 €, Amics VINSEUM i usuaris de les Biblioteques: 9 €
Cal fer reserva prèvia a l'a/e: vinseum@vinseum.cat o al tel 93 8900582
Màxim d'inscrits: 15 persones
Ferran Adrià i els millors cuiners del món, entre ells Joan Roca i Carme Ruscalleda, oferiran un espectacle inspirat en la cuina del segle XVIII
Serà l'any vinent a Barcelona, a benefici del Casal dels Infants del Raval
Una experiència que fusiona la música i la gastronomia en un sorprenent maridatge de tots els sentits La música us explicarà el que esteu tastant mentre el tast de les xocolates de la pastisseria l'Obrador i els vins Jané Ventura us ompliran la música de sabors i aromes
Un espectacle creat per: Gerard Jané, enòleg (celler Jané Ventura), Oriol , pastisser (pastisseria L'Obrador), Andreu Brunat, José Manuel Martínez, músics.
Cal inscriure-s'hi prèviament.
Podeu consultar la programació a l'enllaç "Activitats d'estiu 2013".
Ruta paisatgística “Passejada per la Terra del Préssec d’Ordal”:
Durant la celebració del Mercat del Préssec d'Ordal es realitza tots els diumenges amb un mínim de 10 persones, per un preu de 4 Euros per persona, amb un 50% de descompte pels compradors del Mercat del Préssec d'Ordal i gratuïta per als menors de 12 anys.
La sortida serà a les 10 hores des del Punt d’Informació Turística de la Plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal (Subirats) i tornada al mateix punt d’origen a les 12 hores.
Més informació a http://www.turismesubirats.cat/mercat-del-pressec-dordal
Aprofundeix en la gastronomia japonesa aprenent a preparar sushi Practica les tècniques de cocció, tall i enrrotllat i assaboreix les teves preparacions amb una copa de sake, gentilesa de la casa.
Nivell: Principiant.
Les Nits d'Estiu al Palau Maricel la conformen dues activitats: Sopars de Lluna Plena i Blue Moon.
· Sopars de Lluna Plena
Els assistents tenen l'oportunitat de sopar a les terrasses del Palau -en un marc privilegiat sobre el Mediterrani- després d'haver visitat l'edifici Acabat el sopar, poden degustar un còctel al claustre La vetllada està acompanyada amb música en viu a càrrec del grup sitgetà Arena y Agua
Dates: 22 de juliol, 21 d'agost i 19 de setembre
Preu: 60 €
· Blue Moon
Degustació, acompanyada d'una copa de cava Aquestes vetllades també estan amenitzades amb música en viu.
Dates: 6 de juliol, 3 i 31 d'agost i 7 de setembre
Preu: 40 €
Ruta paisatgística “Passejada per la Terra del Préssec d’Ordal”:
Durant la celebració del Mercat del Préssec d'Ordal es realitza tots els diumenges amb un mínim de 10 persones, per un preu de 4 Euros per persona, amb un 50% de descompte pels compradors del Mercat del Préssec d'Ordal i gratuïta per als menors de 12 anys.
La sortida serà a les 10 hores des del Punt d’Informació Turística de la Plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal (Subirats) i tornada al mateix punt d’origen a les 12 hores.
Més informació a http://www.turismesubirats.cat/mercat-del-pressec-dordal
Aquest any les cireres d'en Roca estaran acompanyades per la música de cobla i les sardanes, la cercavila, la tamborinada, la fira artesanal i comercial, els tallers infantils i el V Concurs popular "Escopir pinyols"