Lasanya de xiitake i llenties en 10 passes
És un plat per compartir amb una dotzena de convidats, el pots fer un parell de dies abans i no tindràs gens de feina el dia D. Una amanida al davant, o una sopa o crema, si fa fred, unes bones postres per rematar l'àpat, i triomfaràs!
Categoria:
Tipus de plat: Lasanya
Típica de:
Estació:
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 1 paquet de llenties pardines 500g
- 1 paquet de proteïna de pèsols 200g
- 1 pot de salsa de tomata fregida Cal Valls 350g
- 3 pastanagues
- 2 safates de xiitake que són 500g
- 2 safates de xampis laminats 500g (si duen terra, rentar ràpid!)
- 1 c ceps en pols
- 1 cabeça d'alls
- 3 cebes grosses
- Oli d'oliva verge extra (fer servir el mínim en cada elaboració)
- 500g albergínies xineses
- 2-3 caixes plaques (en funció tamany safates)
- 1'5l llet fresca Letona (per exemple)
- 200g formatge ratllat Emmental
- Farigola, agar-agar, nou moscada, pebre blanc, sal... (tot en pols)
Utensilis
Les safates han de ser grans, tipus 27x37x7 com a mínim.
Elaboració
1 Posar en dos recipients les llenties i la proteina a remull (+/- 4 hores) Rentar i deixar escorrer.
2 Llescar les albergínies xineses a +/- 0'7 cms i fregir a foc fortet. Reservar.
3 Tallar les cebes a la brunoise i fregir (reservar una porció fregida per la beixamel)
4 Coure les llenties en aigua de qualitat sola, quan estiguin gairebé cuites, deixar-les amb l'aigua cobrint-les, afegir les pastanagues a quadrets, les albergínies, la salsa tomata, una cullerada rasa d'agar-agar, salar i després que arrenqui l'ebullició, baixem el foc durant 10-12 minuts i tancar-lo. Reservar.
5 Triturar amb pímer els alls en oli i abocar a una cassola, posar a foc fort la proteïna, afegir les cebes fregides, els bolets tallats, la cullerada de pols de ceps, sal, farigola, remenar i quedar al tanto fins que es pugui baixar el foc.
6 Fer la beixamel. Posar la meitat de la llet al foc amb sal, pebre i nou moscada. Triturar amb el pimer la ceba previament cuita que haviem reservat coberta d'oli, posar a fregir i quan es disgregui, afegir la farina i no deixar de remenar amb llengua fins que estigui ben cuita, abocar-hi la meitat de la llet calenta i remenar amb varilles. Afegir tota la llet restant i comprovar sabor. Rectificar si cal i reservar.
7 Coure les plaques i posar-les en aigua freda.
8 Preparar un parell de safates grans i untar-les amb oli, incloses les parets. Cobrir les bases de les safates amb plaques cavalcades. Distribuïr tots els bolets. S'hi pot posar o no, una mica de beixamel. Posar una altra capa de plaques.
9 Distribuir totes les llenties escorregudes, premer el conjunt, abocar tota la beixamel i quan estigui tèbia, repartir el formatge. Posar film i entrar a nevera, si no són pel mateix dia.
10 A l'enfornar, distribuir unes llesquetes de mantequilla sobre el formatge. Gratinador i forn a l'hora si és eléctric... Si és de gas, primer gratinar i després encendre el forn.
Notes
La alternativa per a no fer servir plaques industrials de blat, es fer làmines de la part de dalt de la carbassa violí a lo llarg...
Comparteix aquesta recepta: