Espatlla de xai al forn amb verdures i vi

Espatlla de xai al forn amb verdures, vi ranci i herbes de Provença.

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Típica de: Catalunya
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 2 espatlles de xai
  • 1 o 2 cebes de Figueres
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Pebre negre mólt
  • Herbes de Provença
  • 1 Copeta de vi blanc
  • 1 Copeta de vi ranci
  • 2 Tomates de penjar o de la poma
  • 1 Cabeça d'alls
  • 5-6 Pebrots de Padrón (o similar)
  • Un carbassó mitjà
  • 3 patates Àgata (o similar)
  • 3 carrotes mitjanes

4 racions

Elaboració

Agafem l’espatlla, tallada cadascuna en quatre parts i li fem talls transversals com faríem amb un pit d’ànec a tots dos costats.
Salem l’espatlla -també als dos costats- i la posem en una safata d’anar al forn prèviament untada amb oli d’oliva.
Tirem un raig d’oli a sobre la carn i ho posem al forn a la potència màxima (200-250°C) amb escalfor a dalt i a baix.
Quan el greix s’hagi fos una mica i la carn sigui daurada, girem la carn per daurar l’altre costat.
Quan estigui feta la treiem fora del forn.
Mentre l’espatlla s’està fent (trigarà uns deu minuts) o just després agafem les cebes, les tallem en juliana i les posem a la paella a foc baix amb un raig d’oli i un pols de sal. Un cop cuita, la posem entremig dels talls de xai.
Seguidament, tallem les carrotes a tires gruixudes -a quarts-, les patates a daus grossos-rentades i sense pelar- (es poden reservar algunes patates per fregir-les a part i fer-les servir com a acompanyament), el carbassó a daus -també sense pelar-, i les tomates, els pebrots i el cap d’alls sencers.
Ho posem tot entremig de la carn.
Hi afegim un raig de vi ranci, un raig de vi blanc un vas d’aigua.
Hi tirem la sal, el pebre negre molt i les herbes provençals, sobretot a sobre la carn.
Ho entrem al forn a 150°C (sense ventilació) durant 30 minuts. Cada 5 minuts, amb una cullera sopera anem tirant el suc de la mateixa safata a sobre de la carn per evitar que es ressequi.
Passats els trenta minuts, girem la carn i hi tornem a tirar sal, pebre i herbes. Ho tornem a entrar 30 minuts més, repetint l’operació de tirar el suc per sobre cada 5 minuts aprox.
Si l’últim quart d’hora veieu que encara hi queda molt de suc, llavors podeu engegar el ventilador del forn per fer que s’evapori més ràpid.
A l’hora de servir, es pot acompanyar amb les patates que haurem fregit prèviament.

1h 30min

Notes

Se serveix una peça per persona, amb una o dues verdures de cada i unes quantes patates fregides.


Recepta de cuina de Espatlla de xai al forn amb verdures i vi

Carn precuita amb les verdures crues

Recepta de cuina de Espatlla de xai al forn amb verdures i vi

A punt d’emplatar

Etiquetes:           Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

3729 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Desada com a favorita per:

Receptes destacades de setembre:

Coulant de xocolata negra
Coulant de xocolata negra
Postres i dolços
Magdalenes casolanes
Magdalenes casolanes
Postres i dolços Galetes
Fruites per la Diada
Fruites per la Diada
Postres i dolços
Espardenya de la Diada
Espardenya de la Diada
Amanides i plats freds Amanida
Mussaca
Mussaca
Llegums i verdures
Galtes de porc amb salsa
Galtes de porc amb salsa
Carns Estofat
Teules de Parmesà
Teules de Parmesà
Altres Aperitiu
Lasanya de samfaina i botifarra negra
Lasanya de samfaina i botifarra negra
Arrossos i pastes Lasanya
Conill a la madrilenya
Conill a la madrilenya
Carns Estofat
Mongetes de Santa Pau saltades amb llardons
Mongetes de Santa Pau saltades amb llardons
Llegums i verdures Remenat

Veure receptes de setembre i aliments de temporada.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: