Pinxitos de xai al Ras El Hanout

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Marroc → Marroc
Dificultat: Mitjana

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 1 cuixa de xai a daus
  • El suc d'una llimona
  • 1 ceba vermella en juliana
  • Julivert/cilantre ben picadet
  • 1 cullerada de comí
  • 2 cullerades de Ras el Hanout
  • Un polsim de safrà
  • Un mica de pebre vermell picant
  • Oli d'oliva
  • Sal

10 racions

Elaboració

Preparem tots els ingredients.
Tinc una bona amiga, la Isabel, que m'ha portat unes cebes d'un poble aragonés que es diu "Fuentes"...i com podeu veure...són espectaculars de grans i de bones.
El comí, de qualsevol super.
Les espècies Ras el Hanout, que jo les ha trobat a l'Eroski.
Preparem el suc d'una llimona.
Tallem una celba a daus.
Piquem bé un bon grapat de julivert.
Posarem una mica de safrà.
Ho barrejarem tot en un bol.....amb la cullerada de comí....
...i les dues cullerades de Ras el Hanout....
Aprofitem per afegir la sal.
I una mica de pebre vermell picant.
Amb una cullera ho barrejarem tot bé.
I afegirm l'oli d'oliva
Sense por, que ens permeti cobrir tota la carn.
Ben barrejat.
Fa bon color, oi?....doncs fa un aroma increible.
Ara, agafarem una cuixa de xai i li treurem l'ós. Si li demaneu al carnisser us ho farà sense problemes.
Que nomès quedi l'ós.
Amb una tisores anirem fent daus de carn....de la mida d'un pinxito normal.
Tirarem la carn dins el mateix bol.
Ho barrejarem bé i ho taparem.
Deixarem la carn amb aquest adob a la nevera durant almenys un parell de dies.
Passat aquest temps, ja podrem fer uns pinxitos.
La carn fa bona pinta.
També ha canviat de color.
He utilitzar les varilles de ferro....
...són molt millor que les de fusta.
Resulta que quan es cou, el ferro transmet millor la calor i no aporten sabor a fusta. S'han de netejar desprès, si, però valen la pena.
Així és com s'han fet tota la vida.
Podem aprofitar l'avinentesa per torrar una mica de pa anglès que també tenia fet i acompanyar així els pinxitos.
Aquest pa està boníssim.
Quan tinguim la planxa ben calenta, posarem els pinxitos...i tirarem una mica del mateix oli de montar-los.
Tingueu paciència, que s'han de fer bé. La carn de xai crua....no val res.
Que vagin agafant coloret.
Ben torradets és com m'agraden a mi....ja sabeu que no suporto la carn crua....ni poc feta.
Quan gairebé estiguin cuits, podem incorporar el pa i sucar-lo en l'oli que han deixat anar....i així agafarà el gustet dels pinxitos.
Ja els podem servir.
Qué bons !!!
També els podeu utilitzar per a fer un Shawarma o Kebab.
O un timbal d'arròs salvatge amb ceps i guarnició de pintxo moruno......si es que hi ha tantes possibilitats.
Bon profit !!!

4h

Notes

Doncs avui us porto els autèntics pinxitos "morunos" ( o broquetes).
Els que podem comprar habitualment estàn fets amb carn de porc i porten pebre vermell. Que estàn molt bons i a mi m'agraden molt.
Però els autèntics pinxitos no es fan amb carn de porc, sino amb xai o vedella, han de picar una mica i han de portar una espècie pròpia del marroc que es diu Ras el Hanout.
A més, segons diuen, s'han d'acompanya amb té morú...però per aquí si que no passo, nanos. On estigui una bona gerra de cervesa fresqueta...."que se quite lo demás".
Però proveu-los, si us plau, no sigueu cràpules !!!...i us canviarà la vida !!!...que són espectaculars !!!.
Les espècies Ras el Hanout són avui en dia bastant fàcils d'obtenir. Les tenen en totes les botigues marroquines i també en grans magatzems. De fet, jo l'he comprat a l'Eroski però ara, amb la quantitat de botigues regentades per àrabs que tenim (si no són xinesos són àrabs o indis), les trobareu fàcilment.
Ras el Hanout en àrab significa el "millor de la botiga" i segurament això és el que porta: comí, orenga, coriandre, cúrcuma, comí de prat, pebre vermell, nou moscada, caiena, pebre, anís, canyella, lavanda, gingebre, galanga, etc...
No hi ha una recepta única del Ras el Hanout, cada venedor o cuiner l'elabora d'una manera especial que el caracteritza. Algunes barreges solen portar ingredients exòtics com ara xufa, llavors del Paradís, alocars, i en alguns casos pot estar composta de substàncies tan inusuals com fustes aromàtiques, resines, l'insecte cantàrida o petites dosis de belladona, ingredients aquests dos últims, tòxics. Les toxines d'aquest insecte irriten les vies urinàries provocant priapisme en els homes, de manera que aquest, el alocars i altres plantes medicinals donen a la barreja fama de ser afrodisíaca. L'ús de cantàrides està prohibit al Marroc des dels anys 90.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

569 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: