Panou

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Típica de: País Valencià
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

Ingredients per a 1350 g de massa*:

Per a la massa mare:

  • 10 g de llevat fresc de forner**
  • 60 g d’aigua tèbia
  • 100 g de farina

Per a la resta de massa:

  • La massa mare anterior
  • 700 g de farina de força
  • 3 ous mitjans
  • 200 g de sucre
  • 30 g d’oli d’oliva
  • 50 g de suc de taronja
  • Ratlladura d’una llima (llimona)
  • O de 1/2 llima i mitja taronja
  • 30 g de llevat fresc de forner**
  • Llet tèbia/ aigua (quantitat variable, mira la nota)***

Per a decorar:

  • 1 ou batut per a pintar
  • Sucre granulat o sucre blanc

Notes sobre els ingredients:

  • *Perquè et faces una idea, els panous més grans de la foto, estan fets amb uns 350 g de massa. Els pots fer de la mida que vullgues. Els dels forns acostumen a ser una mica més grandets però pense que uns 400 g màxim per panou ja va bé perquè es coga bé en els forns que tenim a casa.
  • **El llevat si els pots comprar en un forn, molt millor, sinó, del súper.
  • **Per a 700 g de farina, necessitem la meitat d’este pes en ingredients líquids (350 g). Primer pesarem els ous, el suc de taronja i l’oli. Posem per cas que els ous fan 160 g, l’oli 30 g i el suc 50 g. Total= 240 g. La quantitat de llet o d’aigua que necessitarem serà la diferència fins a 350 g, és a dir, en este cas necessitarem 110 g de llet o d’aigua perquè la part líquida de la recepta pese la meitat del pes de la farina.
  • Esta recepta es pot fer tant amb aigua com amb llet. A mi personalment m’agrada més fer la massa amb llet, però he indicat que es pot fer també amb aigua per si hi ha algú que té intolerància a la lactosa, que no es quede sense provar-lo.

6 racions

Utensilis

TMX/ màquina de pastar, bols

Elaboració

-La nit anterior:

-PAS 1: MASSA MARE
1.- Barreja 10 g de llevat amb 60 g d’aigua tèbia fins que es dissolga bé. Després barreja amb 100 g de farina.
Deixa reposar fins que doble el volum. L’ideal és fer aquesta barreja abans de sopar i després de sopar, pastar la resta de la massa.
-PAS 2: BARREJA DE LA MASSA MARE AMB LA RESTA D’INGREDIENTS
2.- Desfés els 30 g de llevat amb l’aigua o llet tèbia.
3.- Passa la farina per un sedàs o per un colador.
4.- Mescla la massa mare amb la farina i després agrega el llevat que has desfet amb la llet. Queda una massa molt grumollosa.
5.- Barreja els ous amb el sucre, l’oli, el suc de taronja i la ratlladura i agrega a la barreja anterior.
Al principi és una massa molt enganxosa. Amassa bé fins obtenir una massa elàstica.
Ho pots fer a mà o amb la teua màquina de pastar: TMX, Mycook, Kitchen Aid, etc. Si no et cap tota la massa d’una, fes-la en tongades.
Amb la TMX hi cap tot. Primer barreja els ingredients líquids, desprès agrega la massa mare esmicolada i finalment la farina. Amb 3 minutets i mig ja estarà ben pastat. Si no queda elàstica, torna a programar un minut més.
6.- Forma una bola, unta-la amb oli i tapa amb film transparent. Deixa reposar tota la nit (de 6 a 8 hores ja està bé) a dins d’un llibrell gran en un lloc sense corrents d’aire. Dins del forn apagat és un bon lloc per a deixar-la.

-A l’endemà a primera hora:

7.- Com pots veure a les fotos, a l’endemà la massa haurà pujat molt. Unta’t les mans amb una mica d’oli i desgasa la massa pastant-la una mica portant tots els extrems cap al centre. Semblarà que l’hajes pifiada, no et preocupes, és normal que es desunfle molt la massa.
8.- Divideix les porcions de massa per a fer els panous. Intenta no fer pedaços i que tota la massa que agafes per a un panou haja fermentat junta.
Com ja hem comentat, els pots fer mitjanets d’uns 150 grams o de fins a 400 g. Això sí, vigila que tots els que poses en la safata siguen del mateix tamany i que quan cresquen no acaben besant-se. Si els fas d’uns 150 g, et cabran 4 per cada safata de forn.
Per a donar-li forma als panous, agafa un tros de massa, aplana una mica amb les mans i vés rodant les vores cap a dins fins a formar una bola. Has de dur la tensió de la massa cap al centre. Qui haja fet boletes de paper per a carrosses, és com si n’estigueres fent una.
9.- Deixa reposar a la safata fins que doblen el volum. Dependrà de la mida dels panous però segurament en una horeta ja hauran pujat.
Si vols, fes-los uns talls a la superfície. (Si els fas massa profunds, potser que a l’enfornar-los es deformen massa).
10.- Una vegada han pujat, pinta amb ou i tira força sucre per sobre.
11.- Mentres fan l’ultima pujada, escalfa el forn a 200º funció ventilador+dalt i baix.
12.- Fica a dins del forn, a la part del mig o una mica més avall. Enforna els primers 5 minuts a 200º i desprès 10-15 minuts a 170-180º. Si veus que es torren massa i no estan fets encara, canvia la funció del forn a només dalt i baix. El temps dependrà de la mida de les mones. Han d’estar marronetes però vés amb compte perquè amb uns 4-5 minuts de més se’t podrien cremar.
13.- Espera que es refreden i acompanya d’un tros de xocolata, d’una xocolata desfeta o d’un tros de llonganissa de Pasqua.
Nota: totes les masses fermentades fetes a casa, s’acostumen a endurir ràpidament, per tant el més convenient és menjar-les el mateix dia que les fas. Per a conservar-les millor fica-les en una bossa de plàstic quan ja estiguen fredes.
Temps total: massa mare 1-2 hores, 5 minuts pastat + 6-8 hores de repòs + 5 minuts bolejat + 30 minuts- 1 hora repòs ja feta la forma + 15 minuts enfornat.
Bon profit!!
Si vols veure les fotos del pas a pas segueix aquest link: http://cuinadiari.blogspot.com.es/2013/04/panou.html
Marta

Notes

El Panou és un pa dolç que es menja a molts llocs del País Valencià. Se’l coneix amb infinitat de noms. A les comarques del sud d’Alacant, es fa una mica més pla i li diuen Tonya. A alguns llocs de l’interior, com a la Vall de Gallinera, se’l coneix com Coca Bova, encara que en altres llocs la Coca Bova és la Coca de Mida.

És una mena de brioix rodó que es fa bàsicament amb ous, farina, rent de forner i llet o aigua (potser que la paraula “panou” vinga de pa amb ou, no??). Es deixa reposar molt de temps, l’ideal és deixar la massa pujar tota la nit i d’ahí també li ve un nom en castellà que és el de “Pandurmiendo”.
I segur que n’hi ha molt més de noms…

A prop de València, al Panou també li diuen mona i acostumen a posar-li el caramull al mig, que és clara d’ou muntada que al ficar-la al forn, queda cruixent per fora i blaneta per dins. Algun dia els farem així…

El Panou es relaciona molt amb festes com la Pasqua o les Falles, encara que es poden trobar als forns durant tot l’any.

Està molt bo tot sol o bé amb xocolata, tant siga una presa o una tassa de xocolata desfeta. Hi ha qui se’l menja amb una mica de sobrassada o de llonganissa de pasqua i el contrast també és molt bo..

Us ve de gust?


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

2304 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: