Menjarblanc

Categoria:
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

Fórmula:

  • 1 litre d'aigua
  • 300 gr. d'ametlles pelades o en pols.
  • 250 gr. de Sucre
  • 100 gr. de Fècula de Blat
  • Un polset de Sal
  • Canyella en rama i Una pell de llimona

Elaboració

Confecció:

1-Comenceu escaldant les ametlles fins que l’aigua torni a bullir, per tal d’aconseguir que l’ametlla sigui tendra per poder-la moldre. Si pot ser de la varietat Marcona
2-Passar les ametlles per la trituradora, us pot servir el braç triturador i a poc a poc anar-li afegint l’aigua per a que sigui més efectiva la molturació.
3-Es premsa la molturació amb un drap de fil ben fort o doblegat per extreure el màxim de suc o el que en direm llet d’ametlla.
4-Revisar que hi hagi un litre de llet d’ametlla, i si no és així, afegir-hi més aigua. Mai llet de vaca.

Cocció:

Reservar 100 grams de llet d’ametlla que barrejarem amb la fècula.
La resta de llet es posa al foc, junt amb el sucre, la canyella, pell de llimona i el polset de sal.
Quant està una mica calent, no gaire, escalfor que ha de pogué aguantar-se amb el dit sumegit, s'hi afegeix la part diluïda, que haurem colat abans, i es remena amb espàtula de fusta, constantment perquè no s'enganxi al fons.
Als primers símptomes de bullir s'escudella als motlles corresponents.
Tapar d'immediat amb film, perquè no faci pell.

Presentació:

Es pot presentar en els mateixos motlles a taula, o els desmotllareu per presentar en un plat de postres. Es pot adornar una mica amb canyella en pols.

45min

Notes

L’Apunt Final:
Corrien els anys vuitanta i el Rector de Riudoms d’aleshores em va preguntar d’on era nascut el Menjarblanc li vaig dir el que sabia que era: d’un convent de monges, per substituir aliments prohibits abans del concili de Trento, per els dies d’abstinència com eren la llet, el llard de porc, la mantega i els ous, entre altres. Ell em va acabar d’aclarir que les monges eren de Riudoms i vaig entendre Clarisses. Vull felicitar a qui hagués sigut. La abundància d’ametlles del camp de Tarragona i ser una derivació de la Crema es lògic que sorgís una Crema de llet d’ametlla , es clar sense ous.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

900 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Marcada com a favorita per:

2 comentaris:

Dolça diu:
Sr. Arimany, per Reus diem que l'origen del MENJABLANC és a la cartoixa d'Escaladei, que per substituir la llet i els ous de la crema en èpoques de penúries es van "inventar" el menjablanc amb el que tenien més a la vora, les ametlles!!

Gràcies per la recepta.
Maria Josepa Olivé Jansà diu:
Sr. Arimany, sempre havia sentit a dir que el MENJABLANC es feia amb farina d'arròs, 1oo grams per litre de llet de ametlles i 30 grams de midó de fer crema. Moltes gràcies per la recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!