Adob per a peix

Ingredients

  • Chermoula, Marroc | Adobo, Andalusia
  • Hi ha cuineres i cuiners que, arreu de la Mediterrània- per exemple, al Marroc mateix- creuen que la millor forma de preparar el peix és, simplement, fet a la brasa o fregit en oli d’oliva. Però als països del Magrib, també agrada el peix marinat amb aquest adob, anomenat chermoula, shermoula o tchermila (sona “xermila”). Es fa al Marroc i a Tunísia, i és molt similar a l'adobo andalús per a peixos com el cassó o mussola caralló.
  • 2 cullerades d’ oli
  • 2 gots de vinagre (opcional)
  • 2 culleradetes de pebre vermell dolç
  • 1/2 culleradeta de comí
  • 1 pols de sal
  • Celiandre (fresc; si no en trobeu, julivert)
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell picant, bitxo o Caiena

Elaboració

Peleu els alls i piqueu-los en un morter amb el celiandre. Hi afegiu la resta d’ ingredients i ho remeneu bé.
Amb aquesta barreja feu marinar el peix, prèviament net – sencer o a talls-durant unes hores. Després el feu coure al vostre gust- fregit, al forn,al vapor…-. Serviu-lo tot seguit, acompanyant-hi més salsa que haureu guardat a part, sense posar-hi el peix.

15min

Notes

També s’ hi pot posar all, llorer, celiandre, farigola,ceba, suc de llimona, etc.

Al gust de Tunísia, s’ hi pot posar harissa, canyella, pètals de rosa, panses…:ens recorda, en aquest cas, certes preparacions medievals i fins i tot romanes. També, al gust d’ Algèria, pot incloure gingebre, farigola, celiandre fresc, pebre,safrà…

Si la trobeu massa forta, la podeu rebaixar amb aigua. Aquesta perfumada barreja serveix per peixos d’ aigua dolça, com l’ alosa- força estimada al Marroc, tant entre els jueus com entre els cristians- i els de mar, tant blaus com blancs, incloent la bastina.

També s’ hi fan sardines farcides.

Amb les restes de peix marinat amb chermoula s’ elaboren altres plats, com bunyols o croquetes.
S’aplica també al fetge, el pollastre, les amanides, etc.

Recepta publicada al DGS per en Jaume Fàbrega: http://diarigran.cat/?p=13570


Etiquetes:     Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

2913 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Desada com a favorita per:

1 comentaris:

Diari Gran del Sobiranisme diu:
Recepta publicada al DGS per en Jaume Fàbrega: http://diarigran.cat/?p=13570

Afegir comentari
 

Receptes destacades de setembre:

Coulant de xocolata negra
Coulant de xocolata negra
Postres i dolços
Magdalenes casolanes
Magdalenes casolanes
Postres i dolços Galetes
Fruites per la Diada
Fruites per la Diada
Postres i dolços
Espardenya de la Diada
Espardenya de la Diada
Amanides i plats freds Amanida
Mussaca
Mussaca
Llegums i verdures
Galtes de porc amb salsa
Galtes de porc amb salsa
Carns Estofat
Teules de Parmesà
Teules de Parmesà
Altres Aperitiu
Lasanya de samfaina i botifarra negra
Lasanya de samfaina i botifarra negra
Arrossos i pastes Lasanya
Conill a la madrilenya
Conill a la madrilenya
Carns Estofat
Mongetes de Santa Pau saltades amb llardons
Mongetes de Santa Pau saltades amb llardons
Llegums i verdures Remenat

Veure receptes de setembre i aliments de temporada.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: