Adob per a peix

Categoria:
Tipus de plat:
Dificultat: FĂ cil

ValoraciĂł: **** 4/5 (1 valoracions) Afegir valoraciĂł

Ingredients

  • Chermoula, Marroc | Adobo, Andalusia
  • Hi ha cuineres i cuiners que, arreu de la MediterrĂ nia- per exemple, al Marroc mateix- creuen que la millor forma de preparar el peix Ă©s, simplement, fet a la brasa o fregit en oli d’oliva. PerĂČ als paĂŻsos del Magrib, tambĂ© agrada el peix marinat amb aquest adob, anomenat chermoula, shermoula o tchermila (sona “xermila”). Es fa al Marroc i a TunĂ­sia, i Ă©s molt similar a l'adobo andalĂșs per a peixos com el cassĂł o mussola carallĂł.
  • 2 cullerades d’ oli
  • 2 gots de vinagre (opcional)
  • 2 culleradetes de pebre vermell dolç
  • 1/2 culleradeta de comĂ­
  • 1 pols de sal
  • Celiandre (fresc; si no en trobeu, julivert)
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell picant, bitxo o Caiena

ElaboraciĂł

Peleu els alls i piqueu-los en un morter amb el celiandre. Hi afegiu la resta d’ ingredients i ho remeneu bĂ©.
Amb aquesta barreja feu marinar el peix, prĂšviament net – sencer o a talls-durant unes hores. DesprĂ©s el feu coure al vostre gust- fregit, al forn,al vapor
-. Serviu-lo tot seguit, acompanyant-hi mĂ©s salsa que haureu guardat a part, sense posar-hi el peix.

15min

Notes

TambĂ© s’ hi pot posar all, llorer, celiandre, farigola,ceba, suc de llimona, etc.

Al gust de TunĂ­sia, s’ hi pot posar harissa, canyella, pĂštals de rosa, panses
:ens recorda, en aquest cas, certes preparacions medievals i fins i tot romanes. TambĂ©, al gust d’ AlgĂšria, pot incloure gingebre, farigola, celiandre fresc, pebre,safrà


Si la trobeu massa forta, la podeu rebaixar amb aigua. Aquesta perfumada barreja serveix per peixos d’ aigua dolça, com l’ alosa- força estimada al Marroc, tant entre els jueus com entre els cristians- i els de mar, tant blaus com blancs, incloent la bastina.

TambĂ© s’ hi fan sardines farcides.

Amb les restes de peix marinat amb chermoula s’ elaboren altres plats, com bunyols o croquetes.
S’aplica tambĂ© al fetge, el pollastre, les amanides, etc.

Recepta publicada al DGS per en Jaume FĂ brega: http://diarigran.cat/?p=13570


Etiquetes:   Afegir etiqueta

Recepta arxida a: Adob per a peix

Enllaça aquesta recepta:

891 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Marcada com a favorita per:


1 comentaris:

Diari Gran del Sobiranisme diu:
Recepta publicada al DGS per en Jaume FĂ brega: http://diarigran.cat/?p=13570


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!