Pastis de festucs i semolina amb aigua de roses

Aquest és un d'aquells pastissos que faré una vegada i una altra, sobretot en ocasions especials. És senzillament fabulós. Tant els sabors com l'aspecte són molt elegants i no deceben. És molt melós i quan se serveix amb la crema d'aigua de roses, el paladar canta... es simplement increïble! Nomes una nota a afegir: no es pot fer servir 'essència de roses', doncs amb les quantitats que s'hi posen, no es podria menjar! Ha de ser aigua de roses, un producte que es fa servir molt per fer postres del Orient Mitjà. He posat una foto al final d'aquesta recepta.

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Orient Mitjà
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 3 beines de cardamom, picades, reservant les llavors i rebutjant les beines
  • 1 tassa (150 g) de festucs, més festucs picats per servir
  • 1 tassa (100 g) de farina d'ametlla
  • 170 g de semolina fina
  • 1 1/4 culleradeta de llevat en pols
  • 300 g de mantega sense sal, trossejada i estovada
  • 1 1/2 tasses (330 g) de sucre glas
  • 4 ous, lleugerament batuts
  • Ratlladura fina d'1 llimona, més 1 cullerada de suc de llimona
  • 2 cullerades d'aigua de roses
  • 1/2 culleradeta d'extracte de vainilla

Crema d'aigua de roses:

  • 200 g de iogurt grec
  • 200 g de creme fraiche
  • 1 cullerada de sucre llustre, tamisat
  • 1 cullerada d'aigua de roses

Almibar:

  • 100 ml de suc de llimona
  • 1/3 de tassa (80 ml) d'aigua de roses
  • 1/2 tassa (110g) de sucre glas

12 racions

Utensilis

Motlle desmuntable de 23 cm

Elaboració

Pre-escalfar el forn a 180°C. Greixar una safata de forn i folrar-la amb paper de forn. Greixar un motlle desmuntable de 23 cm i folrar-lo amb paper de forn.
Per fer el pastís, poseu les llavors de cardamom i els festucs en un processador d'aliments i piqueu-los fins que estiguin ben picats, però no totalment en pols. Reservar 3 o 4 cullerades grans dels que siguin més gruixuts.
Passar la resta de la barreja de festucs a un bol i afegir la farina d'ametlles, la semolina, el llevat en pols i 1/4 de culleradeta de sal fina. Barrejar bé.
Posar la mantega i el sucre en una batedora de peu amb l'accessori de pala i batre fins que estiguin ben combinats (anar amb compte de no excedir-se en aquest procés, ja que no es vol que hi hagi massa aire a la barreja). Amb el motor en marxa, afegiu-hi a els ous, un per un, bateu-ho bé. Incorporar la barreja de festucs i, a continuació, la ratlladura i el suc de llimona, l'aigua de roses i la vainilla fins que estiguin ben combinats.
Abocar la massa al motlle preparat i utilitzar una espàtula per allisar la superfície.
Enfornar durant 1 hora o fins que en inserir una broqueta al centre del pastís aquesta surti neta encara que una mica oliosa.
Mentrestant, per a la crema d'aigua de roses, poseu tots els ingredients en una batedora de peu amb l'accessori per batre i batre fins obtenir una consistència mitjana. Cobrir i refredar fins que la necessiteu.
Per a l'almívar, en els últims 10 minuts de cocció del pastís, col·loqueu tots els ingredients en un cassó petit a foc mitjà. Portar a ebullició i remenar fins que el sucre es dissolgui. Retireu-ho del foc. Quan el pastís surti del forn, ruixar amb l'almívar calent (semblarà molt almívar però el pastís calent l'absorbirà). Escampar-hi més pistatxos i deixar el pastís al motlle perquè es refredi a temperatura ambient.
Treure el pastís del motlle i escampar els pètals de rosa.
Serviu-ho amb crema d'aigua de roses.


Etiquetes:           Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

1937 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

2 comentaris:

Goretti Quer diu:
Boníssim pastís!!!
Teresa Reay diu:
Moltes gracies, Goretti!

Afegir comentari
 


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: