Llom sencer al forn amb ametlles i llet

Aquesta recepta es d'un dels llibres de cuina que la meva iaia i la meva mare feien servir per a ocasions especials, 'Art de ben menjar'. Quan es va publicar per primera vegada a principis del 1900, era un llibre de cuina molt "avançat" per l'època, i té receptes no només de Catalunya, sinó també d'altres països europeus. L'escriptora va utilitzar un pseudònim, però ara se sap que va ser escrit per dues germanes el pare de les quals era un molt reconegut periodista català i molt amic de l'Angel Guimerà. La majoria de les receptes d'aquest llibre, tenen uns sabors subtils molt deliciosos que augmenten al teu paladar a mesura que segueixes menjant el plat. Aquest ha estat el cas avui vespre. La salsa de llet sembla quallada, però ha de ser així. Bon profit!

Categoria:
Recepta per
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 600gr llom o carn magre
  • 100gr ametlles torrades
  • 400gr patates, pelades i tallades a trossos grans
  • 60gr mantega
  • 1/2 litre llet
  • 1 rovell d'ou
  • 1 tòfona ratllada
  • 2 grans d'all, xafats
  • Una copeta de conyac
  • Llard
  • Oli
  • Sal i pebre
  • 500gr de cols de Brussel·les

4 racions

Elaboració

Pre-calentar el forn a 150C.
Picar les ametlles torrades al morter, o si preferiu, posar en un processador d'aliments i triturar fins que ens quedi com una pasta.
Fer talls al llom, pero sense acabar de seccionar, de manera que quedin com els fulls d'un llibre. Salpebrar.
Entre full i full, s'hi posa amb una cullereta la pasta d'ametlles, procurant que cada tall quedi ben cobert d'ambdues bandes.
Aleshores, es lliga el llom amb un cordillet, es posa en una cassola al foc amb llard i es fa enrossir.
Quan estigui ben ros, s'hi tira el conyac i es deixa reduir una miqueta.
Es posa en una plata fonda per anar al forn i es cobreix amb la llet.
Es deixa coure durant 1h 15m, i es va tirant la llet per sobre del llom de tant en tant. Al final de la cocció, es mira si la llet s'ha espassat, i s'agafa una mica de les ametlles que ens han sobrat, juntament amb els alls, sal i pebre i es barreja be amb una mica de llet. Es tira per sobre la salsa, i es torna a posar al forn durant uns 15 - 20 minuts mes.
Mentrestant, es bullen les patates amb una mica de sal durant uns 20 - 25 minuts. S'escorren i es tornen a posar a l'olla i s'aixafen amb el premsa purés, barrejant-hi el rovell d'ou, la mantega, una mica de sal i pebre i la tòfona ratllada.
Es deixen refredar una mica i després es tornen a formar les patates fent que quedin totes d'una mateixa mida.
S'enfarinen i es fregeixen amb oli en una paella.
Mentre les patates es refreden, fem bullir aigua amb sal en un pot i hi afegim les cols de Brussel·les prèviament preparades. Les deixem coure uns 5 minuts i després les escorrem. Posem mantega en una paella i fregim les cols fins que estiguin una mica daurades.
Se serveix el llom amb la seva salsa i voltat de les patates i les cols.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

3534 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: