Gaspatxo català

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Espanya → Andalusia (hi ha moltes variants)
Estació:
Dificultat: Inexperts

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 2-3 Kgs de tomàquets madurs
  • 2 pebrots verds
  • 2 pebrots vermells
  • 2 cogombres
  • 2 pastanagues
  • 2 o 3 alls
  • 1 branca d'api (sense fulles)
  • 1 llimona
  • Un tros de gingebre
  • Ous (de mig a un per persona)
  • 1/2 litre d'aigua de mar
  • 1/2 litre d'aigua de qualitat
  • Un dit d'oli d'oliva bio
  • Farigola, llorer, pebre vermell dolç i/o picant, agar-agar
  • Pa integral de motlle
  • Glaçons d'una fruita triturada (síndria, cireres o remolatxa)
  • Ceba tendra

10 racions

Utensilis

Turmix o pimer.

Elaboració

Posar mig litre d'aigua de qualitat i mig litre d'aigua de mar al foc amb 2 fulles de llorer, dues branques de farigola (o més) i una cullerada rasa d'agar-agar. Quan bulli, baixar el foc al mínim, deixar-ho coure 10-12 minuts i colar. Reservar.
Preparar tomàquets: Fer-los-hi un tall a la pell, escaldar-los màxim 20 segons (excepte si són "nas de bruixa", que s'escalden 2 o 3 segons) pelar i desllavorar. Reservar.
Posar mitja dotzena d'ous a coure coberts d'aigua. Quan arrenquin el bull, el foc al mínim deu minuts. Posar-los en aigua freda. Pelar. Passar una aigua i guardar en pot de vidre, tapat, a la nevera.
Netejar i desllavorar un pebrot verd i un pebrot vermell, una llimona, dos o quatre alls, pelar dos pastanagues, un cogombre, un tros de gingebre, mitja tija d'api i liquar-ho tot.
Triturar (a pímer o turmix, el temps just) els tomàquets amb l'oli i una mica de liquat.
Barrejar-ho amb la resta del liquat, l'amaniment, una porció de brou (que ja s'ha refredat) i tastar. Rectificar el que calgui.
Tallar el pa i posar-lo a foc baix al forn. Remenar de tant en tant, fins que estigui dextrinat (o sigui dur i que faci crec-crec). El que no es faci servir, es guarda en nevera ben tapat.
Els ous es tallen a bocins al moment de servir.
Els glaçons es treuen del congelador, d'una sola fruita.

40min

Notes

Per servir-lo es pot posar en un gran bol amb un cullerot i que cadascú es serveixi en bols petits.
Es pot posar en recipients: tomàquet, cogombre, ceba, api, el pa torrat i els ous, etc. tot porcionat menut, amb una cullera per cada recipient. També és força pràctic, si fa mooolta calor, anar traient de la nevera botelles de litre de boca ample (com la marca Cal Valls, per exemple), segons es necessiten, però algú ha d'estar pendent(!)


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

50 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

1 comentaris:

Beppa Casas diu:
Sembla molta feina, però quan ho has fet 5 vegades, ja ho tens per la mà. No cal dir que he fet moltes provatures i variacions, però aquesta recepta està molt comprovada. Si algú no pren gluten, pots tenir crostons de fajol per a ell i altres pans pels demés. L'avantatge de fer servir botelles tancades hermèticament, es que el producte dura més en òptimes condicions, si la preparació s'ha fet ben acurada. No hi poso ceba en la recepta, però si picadeta, a banda. Si algú li agrada més agre, s'hi pot posar vinagre. Comenteu. Bon profit!!

Afegir comentari
 

Receptes destacades de juny:

Fideuà de gambes i calamars
Fideuà de gambes i calamars
Arrossos i pastes
Coca de sant Joan
Coca de sant Joan
Postres i dolços Coca
Gaspatxo de síndria
Gaspatxo de síndria
Sopes i cremes
Gelatina de taronja amb stevia
Gelatina de taronja amb stevia
Postres i dolços
Patates Hasselback
Patates Hasselback
Llegums i verdures Rostit

Veure receptes de juny i aliments de temporada.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: