Canelons de bolets

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • 2 kgs de bolets (d'una mena o barrejats)
  • 3 caixes de plaques. Recomano Aldi
  • Cebes, pebrot vermell escalivat (o cru), pebrot verd, pastanagues, porro, etc...
  • 30g pols de ceps secs
  • Mig litre d'oli d'oliva verge extra
  • 1.5l llet
  • 180g farina
  • 400g formatge ratllat per gratinar
  • Alls, nou moscada, pebre negre, sal de qualitat, si es vol picant: bitxo o pebre de Caiena...

12 racions

Utensilis

Safates per al forn.

Elaboració

Posar a fregir en oli suficient, a foc fort i tallat a trossos, per aquest ordre: la ceba i els pebrots crusos, afegir alls, porro, els bolets i les pastanagues. Quan les pastanagues siguin toves, reservar. Si el pebrot és escalivat, afegir-lo ara.
Posar 1/2 litre de llet a escalfar. Triturar ceba en oli i fregir. Quan es disgregui, afegir la farina de blat o espelta i remenar amb pala de fusta fins que estigui cuita (uns 10 minuts). Afegir la llet molt calenta, posar-hi sal, pebre negre i nou moscada, i remenar amb "varilles" fins que agafi una consistència molt espessa. Abocar una porció (màxim un terç) d'aquesta beixamel molt espessa a les verdures i bolets i reservar la resta.
En una cassola gran posar-hi 10 litres d'aigua, una cullerada d'oli, sal i llorer. Al bullir, col·locar una a una les plaques, remenar suaument amb llengua i vigilar-ho durant tota la cocció que serà de 15 minuts. Escórrer i abocar en aigua freda. Estendre draps de lli o cotó i col·locar les plaques una al costat de l'altra, fins ocupar la superfície disponible. Triturar les verdures i bolets, l'ideal és l'estri que em representa en aquesta pàgina. El líquid que pugui sortir cal treure'l (reservant-lo per un altre preparació de l'endemà). Posar el polsim de ceps. Tastar i rectificar d'amaniment, si cal. Posar una cullerada del farcit en cada placa, cargolar i dipositar amb la junta de cara a tu en la safata, arrenglerats. Afegir la resta de la llet a la beixamel i coure fins a obtenir la consistència adequada. Escampar per sobre els canelons i distribuir el formatge ratllat. Gratinar i servir.

5h

Notes

És una elaboració fàcil però laboriosa, adequada per a àpats festius i nombrosos. Tota la feina es fa amb antelació, només cal enfornar les safates 20 minuts abans de seure a taula.

Versió vegetal o animal. Els bolets es poden substituir per carn, peix, Carnita, cochayuyo, tofu, tempeh o seità... La llet pot ser de vaca, cabra, o ovella. O beguda vegetal de civada o de soja bio.

Si no es pren gluten, les oblees es poden substituir per fulles de bledes, espinacs o col (sense el nervi central), o per yuba, que és un tel que es fa amb la llet de soja i se'n troba en botigues d'alimentació xinesa. Per fer la beixamel, quan s'ha fregit la ceba triturada en oli, s'hi aboca la llet bullent, es dissolt en aigua o llet freda la fècula d'arròs o de blat de moro (Maizena), es cola pels grumolls i s'afegeix a la llet, es remena dos o tres minuts i no oblidar posar-hi l'amaniment: nou moscada, pebre negre i sal.

Els canelons es poden congelar.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

344 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!