Canelons de bolets

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • 2 kgs de bolets
  • 3 caixes de plaques.
  • Cebes, pebrot vermell i/o verd, pastanagues, porro, alls, etc...
  • 40g de ceps en pols
  • Mig litre d'oli d'oliva verge extra
  • 1.5l llet
  • 200g farina
  • 400g formatge ratllat per gratinar
  • Nou moscada, pebre negre, sal de qualitat...

12 racions

Utensilis

Safates per al forn.

Elaboració

Posar a fregir en oli suficient, a foc fort i tallat a trossos grossos, per aquest ordre: la ceba i els pebrots a quarts, afegir alls, porro, els bolets i les pastanagues. Reservar. Pelar els pebrots si es vol, ara serà fàcil. Triturar (Líquid sobrer, l'afegirem colat a la beixamel última).
Posar 1/2 litre de llet a escalfar. Picar la ceba en oli (pímer) i fregir. Quan es disgregui, afegir la farina i remenar amb pala de fusta o llengua, uns 10 minuts. Afegir la llet molt calenta a poc a poc, posar-hi sal, pebre negre i nou moscada i remenar amb varilles fins que agafi una consistència ben espessa. Posar el polsim de ceps. Abocar-ne una petita porció d'aquesta beixamel a les verdures i bolets triturats i barrejar-ho. Reservar.
En una cassola grossa posar-hi aigua, un rajolí d'oli, sal i llorer. Al bullir, col·locar una a una les plaques, remenar suaument amb llengua i vigilar-ho durant tota la cocció que serà d'uns 15 minuts. Escórrer i abocar en aigua freda. Estendre draps de lli o cotó i col·locar les plaques una al costat de l'altra. Posar una cullerada del farcit en cada placa o fer servir una mànega. Untar la safata amb oli, cargolar i arrenglerar en la safata els canalons, sempre en el mateix sentit.
Afegir la resta de la llet i liquid de verdures a la beixamel espessa que ens quedava i coure fins a obtenir la consistència adequada. Distribuir per sobre els canelons. Guardar en nevera d'un dia per l'altre o congelar. Repartir el formatge ratllat, posar-ho al forn i gratinar. Servir.

5h

Notes

És una elaboració fàcil però laboriosa, adequada per a àpats festius. Tota la feina es fa amb antelació, només cal enfornar les safates 20 minuts abans de seure a taula.

Els bolets es poden substituir per carn, peix, Carnita, tofu, tempeh, seità... o només verdura. La llet de la beixamel pot ser de vaca, cabra, ovella, o beguda vegetal de civada, d'ametlla casolana, de soja bio... si és comprada, comprobar que és sense endolcir.

Si no es pren gluten, les oblees es poden substituir per fulles de bledes o col (sense el nervi o la tija), o per yuba, en botigues d'alimentació xinesa. El formatge ratllat és difícil de substituir, però ha entrat un al mercat, fet de coco, de venda en dietètiques.

Els canelons es poden congelar. Descongelar en nevera durant 12-24 hores.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

1125 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: