Canelons de bolets

D'una sola classe o barrejats.

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • 2 kgs de bolets (d'una mena o barrejats)
  • 3 caixes de plaques. Recomano Aldi
  • Cebes, pebrot vermell o verd, pastanagues, porro, alls, etc...
  • 40g pols de ceps secs
  • Mig litre d'oli d'oliva verge extra
  • 1.5l llet
  • 200g farina
  • 400g formatge ratllat per gratinar
  • Nou moscada, pebre negre, sal de qualitat...

12 racions

Utensilis

Safates per al forn.

Elaboració

Posar a fregir en oli suficient, a foc fort i tallat a trossos grossos (paisana), per aquest ordre: la ceba i els pebrots (si es volguessin pelar, partir-los en dos i treure les granes) afegir alls, porro, els bolets i més tard, les pastanagues. Reservar.
Posar 1/2 litre de llet a escalfar. Triturar ceba en oli i fregir. Quan es disgregui, afegir la farina i remenar amb pala de fusta o llengua, uns 10 minuts. Afegir la llet molt calenta, posar-hi sal, pebre negre i nou moscada i remenar fins que agafi una consistència molt espessa. Abocar una porció (màxim un terç) d'aquesta beixamel a les verdures i bolets. Posar el polsim de ceps.
En una cassola gran posar-hi aigua, un rajolí d'oli, sal i llorer. Al bullir, col·locar una a una les plaques, remenar suaument amb llengua i vigilar-ho durant tota la cocció que serà d'uns 15 minuts. Escórrer i abocar en aigua freda. Estendre draps de lli o cotó i col·locar les plaques una al costat de l'altra, fins ocupar la superfície. Triturar les verdures i bolets. El líquid que pugui sortir cal treure'l (reservant-lo per una altra preparació). Tastar i rectificar d'amaniment, si cal. Posar una cullerada del farcit en cada placa o fer servir una mànega. Cargolar i arrenglerar en les safates, sempre en el mateix sentit. Afegir la resta de la llet a la beixamel espessa que ens quedava i coure fins a obtenir la consistència adequada. Escampar per sobre els canelons i distribuir el formatge ratllat. Guardar en nevera d'un dia per l'altre. Forn i gratinador. Servir.

5h

Notes

És una elaboració fàcil però laboriosa, adequada per a àpats festius i nombrosos. Tota la feina es fa amb antelació, només cal enfornar les safates 20 minuts abans de seure a taula o mentres es fa l'aperitiu, l'amanida, etc.

Versió vegetal o animal. Els bolets -aquest entremig de vegetal i animal- es poden substituir per carn, peix, Carnita, tofu, tempeh, seità... o verdura, com espinacs i formatge. La llet de la beixamel pot ser de vaca, cabra, ovella, o beguda vegetal de civada, d'ametlla casolana, de soja bio, comprobar que és sense endolcir.

Si no es pren gluten, les oblees es poden substituir per fulles de bledes, espinacs o col (sense el nervi o la tija), o per yuba, en botigues d'alimentació xinesa. El formatge ratllat és difícil de substituir, però ha entrat un al mercat, fet d'oli de coco.

Els canelons es poden congelar. Descongelar en nevera durant 24 hores.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

460 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!