Brandada de bacallà

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Mitjana

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 2 talls de bacallà dessalat
  • 2 cullerades de farina
  • 1 ceba de Figueres picada
  • 2 dents d'all
  • Una mica de llet
  • Oli d'oliva
  • Llet
  • Pebre negre
  • Nou moscada
  • Sal
  • Formatge per gratinar
  • 2 llesques de pa
  • Variants
  • En comptes d'ulitzar llet, podeu utilitzar l'aigua de bullir el peix
  • Podeu fer la brandada en una ma de morter

4 racions

Elaboració

Abans de res, haurem d'haver dessalat un parell de troços de bacallà.
Us recomano la lectura del consell "Com dessalar el bacallà salat".
Posarem una olla amb aigua a bullir.
Quan bulli, escaldarem el nostre bacallà. Nomès haurà de coure un minut.
Ja el tenim...ha canviat de color.
Ara l'hem d'esmicolar i treure-li totes les espines.
Preparem una paella...i quan estigui l'oli ben calent...enrosirem la ceba.
Llavors, afegirm l'all...i quan estigui cuit...
Afegirem el bacallà.
L'haurem de coure una mica, el bacallà.
Ho barregem tot plegat...i remenem durant uns 3 o 4 minuts a foc mitjà.
Ara incorporem la farina.
Ho remenem bé i deixem coure una mica...per què no faci gust a farina.
Incorporem llet mica en mica fins lligar-ho, com si fos una betxamel.
Afegim un polsim de nou moscada.
I anem remenant fins que lligui.
Ara nomès ens quedarà passar-ho pel turmix....tot plegat.
Ho servirem amb una safata pel forn...i a mi m'agrada gratinar-ho amb una mica de formatge.
Ho acompanyaré amb dues llesques de pa fregides.
Que quedin ben torradetes...
...i retirant l'excès l'oli amb un paper absorbent.
Amb el formatge, ho gratinem al forn...uns 5 minuts.
Ho servirem amb les dues llesques de pa fregit i un xorret d'oli d'oliva cru.
Boníssim, ja us ho dic jo.
Quina gana que m'està entrant. L'he decorat amb cibulet (cebollino).
Si us sobra molta brandada la podeu congelar per un altre dia.
Per cert, podeu aprofitar que feu brandada per farcir uns pebrots del piquillo.
Bon Profit !!!

1h

Notes

Un altre plat tradicional de la cuina catalana.
Tenia moltes ganes de fer-lo...ja que, per mandra segurament, feia molts temps que no el feia.
M'encanta la brandada de bacallà...i el bacallà en totes les seves formes.
Segons la vikipèdia, brandada, del verb català "brandar", significa "balancejar", "trotar" o moure enèrgicament amb un moviment de "vaivé" .
El nom original és idèntic en català (Comunitat Valenciana, Catalunya, Rosselló) i en occità (Provença i Ligúria). O dit d'un altre manera únic en els Paissos Catalans.

És un plat d'hivern tradicionalment preparat per homes i no dones (que dius...quina parida, no?).
Es fa molt per quaresma, per aquelles borinades catòliques de no menjar carn, ja sabeu.
Es tracta d'una emulsió, antigament picada al morter (i que ara es fa amb batedora), on es munta, com per fer una maionesa, bacallà lleument bullit i oli d'oliva. S'afegia una mica de l'aigua de cocció del bacallà, encara que avui en dia ha evolucionat i el fan amb una betxamel de llet o nata líquida, farina, nou moscada, pebre, mantega, entre d'altres. En aquesta cocció, també es pot afegir llorer i ceba. La brandada final es pot condimentar amb pebre, all i julivert picats, i sempre necessita una rectificació de sal al final. Se sol menjar a sovint com a farciment d'uns pebrots del piquillo o d'uns profiterols, encara que també es pot servir gratinat amb una llesca de pa torrat o amb patates cuites (bullides o a la brasa) amb la seva pell i partides per la meitat.
A la Catalunya francesa (Rosselló) de vegades afegeixen olives senceres al plat final.
I ara disfrutem d'aquest be de Dèu !!!


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

5157 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: