Pa pla d'oli d'oliva amb mantega de tres alls

Aquest pa es molt fàcil de fer i surt boníssim. Res a veure amb els comprats. No sóc gaire bona per fer pa, i no puc aconseguir mai que semblin com la imatge de la recepta, però com diu l'autor, no importa si hi ha forats; els fan semblar més casolans!! El més important és el sabor!

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Típica de: Orient Mitjà
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 2 tomàquets madurs
  • 2 grans d'all negre, tallats a rodanxes fines
  • 1 cullerada de fulles de farigola fresca
  • 1 cullerada de fulles d'orenga fresca
  • Sal, sal Maldon i pebre negre

Pa:

  • 200 g de farina forta de pa
  • 1 culleradeta de llevat sec d'acció ràpida (7g)
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 1 cullerada d'oli d'oliva, més extra per untar i amanir
  • 120 ml d'aigua tèbia

Mantega de tres alls:

  • 1 cabeça d'all, la part superior tallada per exposar els grans
  • 1 gra d'all petit, tallat a trossets
  • 4 grans d'all negre, tallats gruixuts (jo nomes n’hi vaig posar un de gros!)
  • 10 g de julivert, ben picat
  • 1½ culleradeta de llavors d’alcaravia (comi de prat), torrades i aixafades una miqueta en el morter
  • 100 g de mantega sense sal, a temperatura ambient

4 racions

Elaboració

Preescalfeu el forn a 200 °C ventilador.
Primer, feu la massa per el pa. Poseu la farina, el llevat, l'oli i ½ culleradeta de sal en un bol gran. Aboqueu l'aigua i utilitzeu una espàtula per combinar la barreja. Transferiu a una superfície de treball lleugerament untada d'oli i després, amb les mans lleugerament untades, amasseu la massa durant 5 minuts fins que quedi suau i elàstica. És possible que hàgiu d'afegir més oli si la massa comença a enganxar-se a la superfície de treball. Tornar al bol.

Utilitzant la Thermomix:

Per fer el pa: Poseu al bol la farina, el llevat, l'oli, la sal i l'aigua i barregeu 5 seg / velocitat 3. Amasseu durant 5 minuts i després passeu al bol.)
Cobrir amb un drap de cuina net lleugerament humit o paper film i deixar-lo reposar en un lloc càlid durant almenys 1 hora (preferiblement 2 hores), fins que gairebé dobli el seu volum.
Talleu la massa en quatre trossos iguals i reserveu-la, coberta amb un drap de cuina net.
Mentre la massa puja, feu la mantega d'all. Regar la cabeça d'all amb 1 culleradeta d'oli i desempolvorar amb una mica de sal i pebre. Emboliqueu-ho bé amb paper d'alumini o poseu-lo en un tajine per cuinar alls i coure durant 40 minuts, fins que els grans siguin ben tous. Traieu el paper d'alumini i quan estigui prou fred per manipular-lo, premeu els grans, descartant la pell. Augmenteu la temperatura del forn a 240 °C ventilador.
Poseu els alls cuits, crus i negres en un morter amb 1½ culleradetes de sal d’escames i una gran polsada de pebre. Batre fins a obtenir una pasta rugosa.
Transferir a un bol amb el julivert, les llavors d’alcaravia i la mantega toba. Barrejar-ho tot i reservar.
Ratllem els tomàquets, descartant la pell. Passeu els tomàquets a un colador posat sobre un bol i deixeu-los per escórrer una mica.
Col·loqueu una safata de forn gran al prestatge central del forn perquè s'escalfi.
Transferiu les boles de massa a una superfície de treball lleugerament untada amb oli i utilitzeu les mans per estirar cada peça per fer un cercle d'uns 18 cm d'ample i ½ cm de gruix.
Enfornar dos pans alhora. Traieu la safata calenta del forn i col·loqueu ràpidament cada pa a la safata, separats. La massa quedarà molt fina però ha de tenir prou elasticitat per no trencar-se. Si trobeu un forat a la massa, no us preocupeu; això només afegeix l'aspecte casolà.
Torneu ràpidament la safata al forn durant uns 7-8 minuts, fins que la massa estigui daurada i cruixent. Continueu amb els altres dos pans de la mateixa manera.
Untar cada pa amb aproximadament 1 cullerada de mantega d'all i posar a sobre els tomàquets escorreguts i ratllats i les rodanxes d'all negre. Desempolvorar amb les herbes i acabeu amb un raig d'oli, un polsim generós de sal en escates i una bona ratlladura de pebre.


Recepta de cuina de Pa pla d'oli d'oliva amb mantega de tres alls
per Teresa Reay
Recepta de cuina de Pa pla d'oli d'oliva amb mantega de tres alls
per Teresa Reay
Recepta de cuina de Pa pla d'oli d'oliva amb mantega de tres alls
per Teresa Reay
Recepta de cuina de Pa pla d'oli d'oliva amb mantega de tres alls
per Teresa Reay
Recepta de cuina de Pa pla d'oli d'oliva amb mantega de tres alls
per Teresa Reay

Etiquetes:       Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

677 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: