Pa pla d'oli d'oliva amb mantega de tres alls

Aquest pa es molt fàcil de fer i surt boníssim. Res a veure amb els comprats. No sóc gaire bona per fer pa, i no puc aconseguir mai que semblin com la imatge de la recepta, però com diu l'autor, no importa si hi ha forats; els fan semblar més casolans!! El més important és el sabor!

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Típica de: Orient Mitjà
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 2 tomàquets madurs
  • 2 grans d'all negre, tallats a rodanxes fines
  • 1 cullerada de fulles de farigola fresca
  • 1 cullerada de fulles d'orenga fresca
  • Sal, sal Maldon i pebre negre

Pa:

  • 200 g de farina forta de pa
  • 1 culleradeta de llevat sec d'acció ràpida (7g)
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 1 cullerada d'oli d'oliva, més extra per untar i amanir
  • 120 ml d'aigua tèbia

Mantega de tres alls:

  • 1 cabeça d'all, la part superior tallada per exposar els grans
  • 1 gra d'all petit, tallat a trossets
  • 4 grans d'all negre, tallats gruixuts (jo nomes n’hi vaig posar un de gros!)
  • 10 g de julivert, ben picat
  • 1½ culleradeta de llavors d’alcaravia (comi de prat), torrades i aixafades una miqueta en el morter
  • 100 g de mantega sense sal, a temperatura ambient

4 racions

Elaboració

Preescalfeu el forn a 200 °C ventilador.
Primer, feu la massa per el pa. Poseu la farina, el llevat, l'oli i ½ culleradeta de sal en un bol gran. Aboqueu l'aigua i utilitzeu una espàtula per combinar la barreja. Transferiu a una superfície de treball lleugerament untada d'oli i després, amb les mans lleugerament untades, amasseu la massa durant 5 minuts fins que quedi suau i elàstica. És possible que hàgiu d'afegir més oli si la massa comença a enganxar-se a la superfície de treball. Tornar al bol.

Utilitzant la Thermomix:

Per fer el pa: Poseu al bol la farina, el llevat, l'oli, la sal i l'aigua i barregeu 5 seg / velocitat 3. Amasseu durant 5 minuts i després passeu al bol.)
Cobrir amb un drap de cuina net lleugerament humit o paper film i deixar-lo reposar en un lloc càlid durant almenys 1 hora (preferiblement 2 hores), fins que gairebé dobli el seu volum.
Talleu la massa en quatre trossos iguals i reserveu-la, coberta amb un drap de cuina net.
Mentre la massa puja, feu la mantega d'all. Regar la cabeça d'all amb 1 culleradeta d'oli i desempolvorar amb una mica de sal i pebre. Emboliqueu-ho bé amb paper d'alumini o poseu-lo en un tajine per cuinar alls i coure durant 40 minuts, fins que els grans siguin ben tous. Traieu el paper d'alumini i quan estigui prou fred per manipular-lo, premeu els grans, descartant la pell. Augmenteu la temperatura del forn a 240 °C ventilador.
Poseu els alls cuits, crus i negres en un morter amb 1½ culleradetes de sal d’escames i una gran polsada de pebre. Batre fins a obtenir una pasta rugosa.
Transferir a un bol amb el julivert, les llavors d’alcaravia i la mantega toba. Barrejar-ho tot i reservar.
Ratllem els tomàquets, descartant la pell. Passeu els tomàquets a un colador posat sobre un bol i deixeu-los per escórrer una mica.
Col·loqueu una safata de forn gran al prestatge central del forn perquè s'escalfi.
Transferiu les boles de massa a una superfície de treball lleugerament untada amb oli i utilitzeu les mans per estirar cada peça per fer un cercle d'uns 18 cm d'ample i ½ cm de gruix.
Enfornar dos pans alhora. Traieu la safata calenta del forn i col·loqueu ràpidament cada pa a la safata, separats. La massa quedarà molt fina però ha de tenir prou elasticitat per no trencar-se. Si trobeu un forat a la massa, no us preocupeu; això només afegeix l'aspecte casolà.
Torneu ràpidament la safata al forn durant uns 7-8 minuts, fins que la massa estigui daurada i cruixent. Continueu amb els altres dos pans de la mateixa manera.
Untar cada pa amb aproximadament 1 cullerada de mantega d'all i posar a sobre els tomàquets escorreguts i ratllats i les rodanxes d'all negre. Desempolvorar amb les herbes i acabeu amb un raig d'oli, un polsim generós de sal en escates i una bona ratlladura de pebre.


Etiquetes:       Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

1781 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: