Lacón amb "Cachelos"

Ingredients

  • Lacón
  • Patates Kennebec
  • Pebre vermell dolç
  • Sal gruixuda o “maldon”
  • Oli d’oliva verge extra.

Elaboració

Tradicionalment, la preparació hauria de ser coent la peça de lacón a casa (unes dues hores i mitja), tenint en compte el procés de dessalat previ (48h amb uns quatre canvis d’aigua mínim)
En la mateixa aigua de cocció hi bullim les patates senceres per a continuació tallar-les i passar a l’elaboració del plat, col·locant les patates al fons del plat, el lacón al damunt, i codimentar-lo amb el pebre vermell (dolç o picant, segons gustos) , la sal gruixuda i l’oli d’oliva verge extra.
Altres preparacions més actuals i senzilles, consisteixen en comprar el lacón ja cuit i tallat i bullir les patates amb una mica d’aigua amb sal i escalfar el lacón sumergint-lo en aigua bullint i escórre’l bé.
Una altra tècnica més moderna de coure les patates seria al microones, embolicant-les amb paper film (Una patata mitjana necesita uns dos minuts i mig per coure’s)

Notes

Els cachelos són patates ? Doncs … sí, però no . A veure : tot “cachelo” és una patata , però no tota patata és un “cachelo” , ni el “cachelo” és una varietat de patata , sinó una forma de cuinar que, a més , ha canviat amb els temps i amb els avenços que la tecnologia ha aportat a la cuina .
A principis del segle passat , Manuel María Puga i Parga , que va popularitzar en els temes gastronòmics seu pseudònim de Picada , en parlar dels cachelos deia :
“La seva preparació és molt senzilla . Es divideixen les patates sense pelar en dos trossos – i si es vol , senceres -, se salen i es col · loquen en un recipient de fang , posant-los aigua per la meitat . Es tapa el recipient i es posa al foc , fent bullir el seu contingut. Quan les patates estan mig cuites se’ls escorre l’ aigua i es fiquen al forn fins que estiguin tendres ” .

En realitat , els “cachelos” són , actualment , patates , pelades o no , senceres o tallades , cuites en aigua amb sal . Però no són , per res , un tipus de patata .


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Enllaça aquesta recepta:

3290 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: