Sopa de Nadal de la besàvia Isabel

Ingredients

Per al caldo:

  • 3 Pastanagues
  • Api al gust
  • 1 Porro
  • 1 Xirivia
  • 1 Nap
  • 1 Ceba
  • 2 Patates
  • 250g. de Cigrons
  • 1 Os de Pernil
  • 2 Pits de Pollastre
  • 2 Xurrascos de vedella
  • 1 Os d'albano (El podeu trobar al Mercat del Ninot de Barcelona. L'heu d'encarregar).
  • Aigua

Per la pilota:

  • 500g. de Carn Picada de vedella
  • All i julivert
  • Pa ratllat
  • Pebre negre
  • 3 Ous

Per a la sopa:

  • 500g. de Carn picada de vedella
  • 5 Ous
  • Cigrons del caldo
  • Carn del caldo

6 racions

Elaboració

Aquesta és la versió de caldo de Nadal que feia la meva besàvia Isabel, murciana de naixement.
Si els cigrons són crus els haureu de deixar en remull la nit abans. En el meu cas, solen ser sempre de pot. Si són de pot, recomano sempre passar-los per sota l'aixeta per treure tota la conserva.
En una olla gran posarem tota la carn (pollastre, xurrasco de vedella, l'os de pernil, l'os d'albano), i les herbes del caldo (pastanagues, api, porro, xirivia, nap, ceba i patates) només pelades i rentades, sense tallar, i ho cobrim amb aigua, i ho posem a foc fort fins que comenci a bullir.
Una vegada comença a bullir, abaixem el foc perquè es vagi fent a poc a poc i comencem a escumar. És un pas molt important treure l'escuma que va sortint, ja que és tot el greix i impuresa que déixa anar la carn i que no ens interessa ja que no és bo per al nostre organisme.
Quan ja veiem que ja no hi ha més escuma per treure, és quan afegim els cigrons. Recordeu que per posar els cigrons l'aigua ha d'estar bullint. Si ho feu directament amb l'aigua freda, aquests quedaran durs. Podeu posar mongetes seques (blanques) però llavors haurà de ser aquesta vegada sí, amb l'aigua freda.
Mentre el caldo va bullint, prepararem la pilota. L'all i el julivert els haurem picat i els afegim a la massa de carn. Posarem els ous, ho barrejarem bé i anirem posant pa ratllat perquè quedi tot ben lligat i li donarem forma de pilota i la posem al caldo.
Si voleu, hi podeu afegir pinyons a la massa.
Deixem que el caldo es vagi acabant de fer, durant 1 hora més aproximadament. S'anirà concentrant i veureu que el líquid haurà reduït una mica. Més concentrat està més bo.
Llavors, posem 5 ous a bullir. Recordeu que es bullen en 15 minuts. Els reservem.
Ara, separem el caldo dels ingredients. Primer la pilota que és ho més gran i ho posem en una safata. Ara, passarem el caldo a una altra olla de gran capacitat, amb ajuda d'un col·lador de verdures perquè tots els ingredients ens quedin separats i els passarem a la safata juntament amb la pilota.
Llavors posem all i julivert al caldo i el posem a foc mitjà perquè no perdi temperatura, i les espècies aromatitzin.
Ara, farem unes mandonguilletes. Per fer-les, necessitem la mateixa quantitat de carn picada de vedella, amb els ous i l'all i el julivert, i el pa ratllat i el pebre. Repetim el procediment de barreja i anirem donant forma a les mandonguilles i reservant en una altra safata o un plat.
Després les afegim al caldo que va bullint a poc a poc.
Anem tallant a trossets petits els ous durs i esmicolem els arreglos: el xurrasco, el pollastre, el pernil...
I separem els ossos.
Ho afegim tot a l'olla amb el caldo i les mandonguilles, ho deixem 10-15 minuts que s'acabi de fer i s'integrin els sabors i ja podrem retirar la sopa del foc.

5h


Etiquetes:     Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

3333 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Desada com a favorita per:


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: