Timbal d'arròs salvatge amb ceps i guarnició de pintxo moruno de xai al Ras el Hanout

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Alta

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • Per a fer els pinxitos morunos al Ras el Hanout
  • 1 cuixa de xai a daus
  • El suc d'una llimona
  • 1 ceba vermella en juliana
  • Julivert/cilantre ben picadet
  • 1 cullerada de comí
  • 2 cullerades de Ras el Hanout
  • Un polsim de safrà
  • Un mica de pebre vermell picant
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Per al plat
  • 250 gr. barreja d'arrossos salvatges
  • 1/2 ceba
  • 50 gr. ceps
  • 300 gr. de pintxitos morunos al Ras el Hanout
  • Oli d'oliva
  • Sal

8 racions

Elaboració

NOTA: Podeu veure el procès d'elaboració en imatges a http://lacuinadesempre.blogspot.com.
Les espècies Ras el Hanout són avui en dia bastant fàcils d'obtenir. Les tenen en totes les botigues marroquines i també en grans magatzems. De fet, jo l'he comprat a l'Eroski però ara, amb la quantitat de botigues regentades per àrabs que tenim (si no són xinesos són àrabs o indis), les trobareu fàcilment.
Ras el Hanout en àrab significa el "millor de la botiga" i segurament això és el que porta: comí, orenga, coriandre, cúrcuma, comí de prat, pebre vermell, nou moscada, caiena, pebre, anís, canyella, lavanda, gingebre, galanga, etc...
No hi ha una recepta única del Ras el Hanout, cada venedor o cuiner l'elabora d'una manera especial que el caracteritza. Algunes barreges solen portar ingredients exòtics com ara xufa, llavors del Paradís, alocars, i en alguns casos pot estar composta de substàncies tan inusuals com fustes aromàtiques, resines, l'insecte cantàrida o petites dosis de belladona, ingredients aquests dos últims, tòxics. Les toxines d'aquest insecte irriten les vies urinàries provocant priapisme en els homes, de manera que aquest, el alocars i altres plantes medicinals donen a la barreja fama de ser afrodisíaca. L'ús de cantàrides està prohibit al Marroc des dels anys 90.
Però que voleu que us digui. Si voleu asaborir l'autèntic gust del marroc...de l'autèntic pinxo "morú"....no deixeu de tastar aquesta espècie que podeu utilitzar per adobar milers de plats com mandonguilles, carn a la brasa, salsitxes, peix, etc.
Els pinxitos, així, estàn super bons.
ELABORACIÓ DELS PINXITOS
Tinc una bona amiga, la Isabel, que m'ha portat unes cebes d'un poble aragonés que es diu "Fuentes"...i com podeu veure...són espectaculars de grans i de bones.
El comí, de qualsevol super.
Les espècies Ras el Hanout, que jo les ha trobat a l'Eroski.
Preparem el suc d'una llimona.
Tallem una celba a daus.
Piquem bé un bon grapat de julivert.
Posarem una mica de safrà.
Ho barrejarem tot en un bol.....amb la cullerada de comí....
...i les dues cullerades de Ras el Hanout....
Aprofitem per afegir la sal.
I una mica de pebre vermell picant.
Amb una cullera ho barrejarem tot bé.
I afegirm l'oli d'oliva
Sense por, que ens permeti cobrir tota la carn.
Ben barrejat.
Fa bon color, oi?....doncs fa un aroma increible.
Ara, agafarem una cuixa de xai i li treurem l'ós. Si li demaneu al carnisser us ho farà sense problemes.
Que nomès quedi l'ós.
Amb una tisores anirem fent daus de carn....de la mida d'un pinxito normal.
Tirarem la carn dins el mateix bol.
Ho barrejarem bé i ho taparem.
Deixarem la carn amb aquest adob a la nevera durant almenys un parell de dies.
Passat aquest temps, ja podrem fer uns pinxitos.
La carn fa bona pinta.
També ha canviat de color.
He utilitzar les varilles de ferro....
...són molt millor que les de fusta.
Resulta que quan es cou, el ferro transmet millor la calor i no aporten sabor a fusta. S'han de netejar desprès, si, però valen la pena.
Així és com s'han fet tota la vida.
Podem aprofitar l'avinentesa per torrar una mica de pa anglès que també tenia fet i acompanyar així els pinxitos.
Aquest pa està boníssim.
Quan tinguim la planxa ben calenta, posarem els pinxitos...i tirarem una mica del mateix oli de montar-los.
Tingueu paciència, que s'han de fer bé. La carn de xai crua....no val res.
Que vagin agafant coloret.
Ben torradets és com m'agraden a mi....ja sabeu que no suporto la carn crua....ni poc feta.
Quan gairebé estiguin cuits, podem incorporar el pa i sucar-lo en l'oli que han deixat anar....i així agafarà el gustet dels pinxitos.
Ja els podem servir.
Qué bons !!!
També els podeu utilitzar per a fer un Shawarma o Kebab.
Bon profit !!!
ELABORACIÓ DEL PLAT
Preparem tots els ingredients
Utilitzaré un mescla d'arrossos salvatges Bionut que he comprat al BonPreu.
En una paella escalfarem una mica d'oli d'oliva.
Mentretant, anirem picant la ceba i una mica de julivert. Farem un oli de julivert per a decorar el plat.
També posarem els ceps secs a hidratar dins un bol amb aigua.
Ja teniem una olla amb aigua , sal i una mica d'oli a escalfar....i al bullir, hem incorporat l'arròs. Penseu que necesitaràn uns 25 minuts de cocció.
Picarem els ceps que ja els tenim hidratats.
En una paella amb una mica d'oli, fregirem la ceba picada.
A aquesta ceba, li podem tirar un parell de cullerades de l'oli d'adobar els pintxitos.
Quan la ceba estigui daurada, incorporem els ceps.
Els saltejarem una mica, una parella de minuts.
Mentre, ja podem treure els pintxitos de la nevera, per què es vagin temperant. Si voleu més gust d'espècies o de picant, és el moment de posar-hi, barrejar-ho i deixar-ho reposar uns 10 minuts.
Us recomano la lectura de la recepta de pintxitos morunos al Ras el Hanout.
He fet un oli de julivert, picant una mica de julivert i sal. Li trarem un xorret al sofregit.
Ara ja podem saltejar l'arròs i barrejar-ho tot plegat.
En un altre paella, anirem fent els pintxitos.
Avui utilitzarem aquest motlle metàlic per emplatar.
Anem posant arròs en el centre del plat....i presionant cada capa.
Treiem el motlle.
Decorem amb uns pintxitos....i ho reguem tot amb aquest oli de julivert.
Ja ho tenim.
Qué us sembla?
Pel meu gust, els pìnxitos han de d'estar ben torradets...gairebé cruixents.
Bo de debò.
Bon profit !!!

Notes

Necesitareu temps per a fer aquest plat.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

2153 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Receptes destacades de juliol:

Suquet de rap i gambes
Suquet de rap i gambes
Peixos i mariscos
Barca de meló amb pernil
Barca de meló amb pernil
Amanides i plats freds Amanida
Maduixots al vi negre
Maduixots al vi negre
Postres i dolços
Lasanya de fruites del bosc
Lasanya de fruites del bosc
Postres i dolços
Albergínies a la parmiggiana
Albergínies a la parmiggiana
Llegums i verdures Lasanya

Veure receptes de juliol i aliments de temporada.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: