Gaspatxo català
Categoria:
Amanides i plats freds
Tipus de plat: Aperitiu
Típica de: Espanya → Andalusia (hi ha moltes variants)
Estació: estiu
Dificultat: Inexperts

Ingredients
- 2-3 Kgs de tomàquets madurs
- 2 pebrots verds
- 2 pebrots vermells
- 2 cogombres
- 2 pastanagues
- 2 o 3 alls
- 1 branca d'api (sense fulles)
- 1 llimona
- Un tros de gingebre
- Ous (de mig a un per persona)
- 1/2 litre d'aigua de mar
- 1/2 litre d'aigua de qualitat
- Un dit d'oli d'oliva bio
- Farigola, llorer, pebre vermell dolç i/o picant, agar-agar
- Pa integral de motlle
- Glaçons d'una fruita triturada (síndria, cireres o remolatxa)
- Ceba tendra
10 racions
Utensilis
Turmix o pimer.
Elaboració
Posar mig litre d'aigua de qualitat i mig litre d'aigua de mar al foc amb 2 fulles de llorer, dues branques de farigola (o més) i una cullerada rasa d'agar-agar. Quan bulli, baixar el foc al mínim, deixar-ho coure 10-12 minuts i colar. Reservar.
Preparar tomàquets: Fer-los-hi un tall a la pell, escaldar-los màxim 20 segons (excepte si són "nas de bruixa", que s'escalden 2 o 3 segons) pelar i desllavorar. Reservar.
Posar mitja dotzena d'ous a coure coberts d'aigua. Quan arrenquin el bull, el foc al mínim deu minuts. Posar-los en aigua freda. Pelar. Passar una aigua i guardar en pot de vidre, tapat, a la nevera.
Netejar i desllavorar un pebrot verd i un pebrot vermell, una llimona, dos o quatre alls, pelar dos pastanagues, un cogombre, un tros de gingebre, mitja tija d'api i liquar-ho tot.
Triturar (a pímer o turmix, el temps just) els tomàquets amb l'oli i una mica de liquat.
Barrejar-ho amb la resta del liquat, l'amaniment, una porció de brou (que ja s'ha refredat) i tastar. Rectificar el que calgui.
Tallar el pa i posar-lo a foc baix al forn. Remenar de tant en tant, fins que estigui dextrinat (o sigui dur i que faci crec-crec). El que no es faci servir, es guarda en nevera ben tapat.
Els ous es tallen a bocins al moment de servir.
Els glaçons es treuen del congelador, d'una sola fruita.
40min
Notes
Per servir-lo es pot posar en un gran bol amb un cullerot i que cadascú es serveixi en bols petits.
Es pot posar en recipients: tomàquet, cogombre, ceba, api, el pa torrat i els ous, etc. tot porcionat menut, amb una cullera per cada recipient. També és força pràctic, si fa mooolta calor, anar traient de la nevera botelles de litre de boca ample (com la marca Cal Valls, per exemple), segons es necessiten, però algú ha d'estar pendent(!)
Etiquetes:
aquesta recepta no te etiquetes
Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
72 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.