Besuc al forn

Categoria:
Recepta per
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Mitjana

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 1 Besuc gran i maco (que el peixeter us tregui les escames i el neteji)
  • 4 tomàquets de penjar
  • 2 cebes
  • 3 patates
  • 1/2 llimona
  • 6 caps d'all
  • 1 got de vi blanc
  • 300 dl. fumet de peix
  • Julivert
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre i pebre vermell dolç

4 racions

Elaboració

NOTA
Aquest sí que és un plat de tradició familiar.
Un plat de festa.
És una espècie de peix molt apreciada a la nostra cuina i molt utilitzada tradicionalment. Està tan arrelat a la cultura popular que fins i tot sol ser part del menú nadalenc de moltes famílies.
A la peixeteria costa molt de trovar....i jo l'he hagut d'encarregar.
Però com és el besuc?
El besuc es distingeix pels seus ulls grans i sortits cap a fora i per les seves dents punxegudes. És de color gris platejat, amb aletes rosades i una taca negra sobre les aletes pectorals.
La carn del besuc posseeix un gust marcat i té bastantes espines. Això sol generar rebuig en els nens, però el converteix en un dels plats preferits dels autèntics amants del peix.
Altres noms amb els que es coneix el Besuc o Besuc de la piga
- Nom científic: Pagellus bogaraveo
- Nombre en castellano: Besugo
- Andalusia: Besugo de la pinta, Voraz
- Astúries i Cantàbria: Pancho
- Balears: Boga, Ravell, Goras
- Galícia: Ollomol
- País Basc: Bixigu
Temporada alta de pesca : D'octubre a març
El besuc (o besuc de la piga) és una bona font de proteïnes i de vitamines A i B. També és ric en minerals, entre els quals destaca el potassi, magnesi, ferro i fósforo.
Voleu provar de fer-lo al forn?....som-hi !
ELABORACIÓ
Rentem bé el peix
Sobretot que sigui molt fresc, eh?...com sempre recomano, vaja
En una safata gran pel forn....tirem un bon raig d'oli d'oliva. Mentretant, anirem calentant el forn a 160 graus.
Tallarem unes patates a rondanxes grosses i les col.locarem a la safata. Les podeu escapçar una mica, si voleu.
Les sal-pebrem
Afegim un parell de cebes mitjanetes per sobre....tallades en juliana
Ara col.loquem els tomàquets partits per la meitat i ho reguem de nou amb oli
Li tirarem per sobre una mica d'all i julivert
I finalment, un pols de pebre vermell per sobre
I ho posarem a coure durant uns 15 minuts
L'objectiu és incorporar el peix quan les patates estiguin a mitja cocció, ja que tenen coccións diferentes.
Salpebrem el besuc per les dues bandes i li fem un parell de talls per a marcar les porcions (no s'ha de tallar completament). Això us ho pot fer el mateix peixeter.
Li posarem unes llesques de llimona dins de cada tall
I dins del peix també
Quan les patates estiguin un mica cuites...tirarem per sobre un bon raig de vi blanc
I ho deixarem coure una estona mes
Com ja he explicat moltes vegades, no cal fer fumet per cada plat de peix que feu. Jo en faig de tant en tant i el congelo. Ara n'he tret una mica....i té la forma de l'ampolla d'aigua on estava...jeje.
Quan les patates hagin evaporat l'alcohol del vi (uns 5 minuts), incorporem un bon raig de fumet de peix. Rectificarem de sal i deixarem coure una estona més.
Ja fa bona pinta eh?
Ja tenim les patates gairebé apunt
Veureu que comencen a estar toves i la salsa haurà lligat amb el fumet i el midó que porten les patates.
Posarem el peix a sobre de tot i el regarem amb oli
...sense por...
Finalment, li tirarem un pol de pebre vermell per sobre
Ara sí...pujarem el forn a 190 graus amb ventilació....i ho deixarem coure unes 15 minuts
A mitja cocció regarem el peix amb la salsa
I quan faltin 5 minutets...posarem una mica d'all i julivert per sobre
...ben escampat...
...i posarem el forn en modalitat "grill" per a daurar la pell del besuc
I aquest és el resultat
La pell ha de quedar cruixent....encara que no recomano menjar-la, però si sucar-hi pa
El servim a la taula així mateix
Presentem el plat amb una mica de gràcia
Quinta pinta Dèu Meu !!!...de vegades m'asombro jo mateix !!!
Acompanyarem el besuc amb un vi blanc del Penedès
...ummm....m'encanta el besuc....nanos !!!
...de carn blanca i gustosa....i de les patates, del tomàquet i de la salsa....ja...ni en parlem....per què estàn que t'hi cagues !!!
Un plat festiu que podeu fer en qualsevol cel.lebració i segur que no fallareu.
Bon Profit !!!

1h 30min


Etiquetes:     Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

2744 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: