Peus de porc a l'empordanesa

Categoria:
Recepta per
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 3 peus de porc crus partits pel mig (o 6 meitats)
  • Samfaina: 1 cap d'all, 1 ceba gran, 6/8 tomàquets madurs, carbassó, porro, pebre vermell dolç
  • Pa ratllat
  • All
  • Julivert
  • 2 fulles de llorer
  • Oli d'oliva
  • Sal

4 racions

Elaboració

Preparem tots els ingredients
Netejarrem bé els peus
Ja els compro oberts per la meitat
Bullir els peus de porc amb sal i llauré. Si ho fem en una olla a pressió, en 20 minuts estàn, però si no , trigarà el doble aprox.
Quan estiguin els peus tous (els podem punxar amb una forquilla), es poden retirar i deixar refredar.
Anirem ratllant els tomàquets
Li afegirem una culleradeta de pebre vermell dolç al tomàquet per a donar color
Picarem la ceba, amb una mica de porro i carbassó.
També picarem l'all i el julivert junts
En una paella amb oli d'oliva, enrosirem la ceba
A continuació, afegim el porro i el carbassó. Ho tapem i ho deixem fer uns 5 minutets (anar remenant).
Mentretant, revisem si els peus estàn cuits....o si els falta aigua.
El tornem a tapar
Afegirem la meitat de l'all-i-julivert al nostre sofregit.
A continuació, tirem el tomàquet, salem i ho tapem. Deixarem coure a foc lent uns 5 minuts.
Els peus ja estàn fets i els reservarem
S'han de refredar pe a poder treure els ossos
Tirem un raig de vi per a cuinar a la nostre salsa i tornem a tapar
Jo nomès trec l'ós més gran, la resta els deixo
Hi ha gent que treu tots els ossos, però llavors el peu et quedar en no res i poc presentable, a no ser que els vulguis fer farcits, clar.
Aprofitarem el brou de coure els peus per afegir-ne a la salsa
L'haurem de colar, aixó si.
Amb 3 culleradetes ja farem
Passats uns 10 minuts de cocció a foc lent, ja tindrem la salsa apunt i la reservarem.
En una paella, posar abundant oli i quan estigui calent, enfarinar els peus i fregir-los fins que quedin doradets.
Compte !!!!...que petan !!!...els heu de tapar per que esquitxa i molt, sobretot a l'hora de donar-los la volta.
Molt de compte, repeteixo, ja que petan molt i esquitxen gotes d'oli roent per tot arreu.
Crius fora de la cuina, d'entrada.
I per donar-los la volta, us recomano retirar la paella del foc uns parell de minuts, abans d'obrir la tapa.....que jo ja he patit alguna que altre cremada i tinc experiència !!!, juass !!!..."de los errores se aprende", diuen....no?
Mentretant, passarem la salsa pel turmix i la deixarem ben fina.
Els peus ja estàn torradets
En una safata pel forn, farem un llit de salsa
Col.locarem els peus a sobre de forma ordenada
Perfecte
Ara, el cobrirem amb la resta de salsa
Fins que quedin completament tapats
Tirarem all-i-julivert per sobre
I finalment, tirarem un pols de pa ratllat per sobre
D'aquesta manera forçarem una capa de crosta cruixenta
Els enfornarem a mode de Grill durant 10-12 minuts, fins que estiguin torradets
I aquí els tenim.........ta ta ta tatxan !!!!!
...quina bona pinta....a mi es que m'agraden molt i molt....i a la meva dona...."ni te cuento"....li pirren...
Es poden servir, com sempre, de mil maneres
Acompanyats amb una patata a "lo pobre", amb una mica de verdura saltejada, amb un arroset tres delícies, amb patates fregides quadradetes, amb una mica de pasta....etc....com volgueu.

1h 30min

Notes

El peu de porc és un producte molt curiós: o t'agrada o no t'agrada. És com els cargols. Tenen una textura gelatinosa que fa que sempre acabem amb els dits enganxosos. Però certament és un producte molt bo que es pot cuinar de mil maneres. A mi no m'havia agradat mai, però des de que la meva mare va fer aquesta recepta de l'empordà que ja m'agraden. Coses que té la vida....no?...i l'edat, suposo.
Jo us recomano comprar-los crus i bullir-los vosaltres, encara que els podeu trobar ja bullits (ves a saber amb quin brou).
L'autèntica recepta de l'emporda inclou una picada d'ametlla a la salsa de tomàquet, però jo no la poso pels crius...(ja sabeu que els fruits secs són una mica intolerables pels més petits).
És un plat exquisit i aquesta recepta, no sé per què, costa molt de trobar en els restaurants. Sempre t'ofereixen peus a la brasa o amb salsa però guisats, no al forn.
Jo considero que aquesta és la millor manera de menjar-los, encara que a la brasa també estàn força bé.

Els peus de porc (clar, al ser de porc) no són un aliment ric en grases, com es pugui pensar. Són extremitat que estàn sempre en continu exercici i, per tant, és normal que no hi hagi greixos.
Són molt rics en col.làgen, substància que es trobi en el teixit conjuntiu, una gelatina que recobreix tots els ossos que la conformen el peu. Així que aquells que estigueu preocupats pel colesterol, tranquils, ho podeu consumir sense por i amb molta alegría. Les propietats del col.làgen resulten especialment beneficioses ja que aporten flexibilitat als nostres teixits.
Per cert, en castellà es diuen "manitas de cerdo" que no "pies de cerdo".
També són bons els peus de xai.


Recepta de cuina de Peus de porc a l'empordanesa
per Albert Vilas
Recepta de cuina de Peus de porc a l'empordanesa
per Albert Vilas
Recepta de cuina de Peus de porc a l'empordanesa
per Albert Vilas
Recepta de cuina de Peus de porc a l'empordanesa
Molt bons Albert!
per Joan Pijoan

Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

7692 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Desada com a favorita per:


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: