Musaca

Ingredients

  • Oli d'oliva verge extra
  • Albergínies (joves, pell tersa, sense gaire grana) +/-1 per persona
  • Salsa (cebes, tomàquets, pastanagues, alls, orenga, llorer, bitxo?, sal)
  • Beixamel (oli d'oliva verge extra o de coco, ceba, farina, llet animal o vegetal, nou moscada, pebre, sal)
  • Carn picada, o tofu, o pernil dolç, o tempeh, o Carnita...
  • Formatge ratllat emmental o parmesà

12 racions

Utensilis

Batedor de varilles, pala de fusta, paellera grossa (per a no florir-se, fregint les albergínies arrebossades)

Elaboració

Malpelar les albergínies (amb ganivet de serra) i tallar al llarg llesques d'uns 4 o 5mm (amb mandolina, talla-embotits o a mà). Posar-hi sal o sumergir en aigua de mar, una bona estona...
Posar la llet al foc.
Fregir en una cassola molta ceba ratllada.
Escaldar, despepitar i tallar els tomàquets. Pelar i tallar les pastanagues.
Beixamel=Posar una porció de la ceba que tenim fregida amb força del seu oli a un cassó, i afegir-hi una cullerada curulla de farina blanca. Remenar fins que agafi color i abocar-hi poc a poc, sense deixar de remenar amb les varilles, la llet calenta. Cal coure-ho força estona a foc mig-baix, vigilant que no s'enganxi i remenant. Amanir-ho amb sal, pebre i nou moscada. Reservar.
Salsa=En la cassola on tenim la resta de la ceba, posar-hi foc viu i afegir alls picats. Quan estiguin rossos, es pot posar una mica de conyac, les pastanagues i el tomàquet. Espècies. Tapar i foc suau fins que estigui cuit (pot caldre afegir una mica d'aigua)
Les albergínies=Passar-hi aigua si hi havia sal (si era aigua de mar no cal) i eixugar amb un drap. Ara teniu dues opcions, la fàcil és fregir les llesques. La que a mi m'agrada, és arrebossar-les amb pasta (aigua, farina, sal, ou) i fer-les coure per tandes amb molt poc oli i paciència, fins que facin crosta. Reservar.
Proteïna= Fregir la carn, o ratllar el que hagueu triat.
Muntatge= Untar una safata de forn. Posar una capa d'albergínies ben juntes (que no quedi cap forat) una capa de salsa, una capa de proteïna, una altra d'albergínies, aplanar amb les mans, posar una mica més de salsa, i enllestir la superfície amb la beixamel espessa. Cubrir amb film i deixar a nevera (d'un a tres dies). A l'hora de servir, posar-hi el formatge ratllat i enfornar-ho a mitja alçada, primer gratinar i després al forn, vigilant el formatge.
Es pot emplatar la porció amb un flamet d'arròs blanc o acolorit, si us agrada la idea, i unes fulles verdes.

3h

Notes

És llarg per elaborar. Comptar un parell d'hores és massa optimista... sempre es pot reduïr el temps si -per exemple- es fa amb salsa de tomàquet en conserva; en aquest cas que sigui Cal Valls o similar, ecològic).
És un plat per forces comensals i quedar mooolt bé, perque agrada a tothom i tothom ben tip, per pocs diners. I encara diria més: Es té fet d'un o dos dies abans i encara serà més bo!!!. Si en sobra, es pot congelar.


Etiquetes:   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

910 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!