Mandonguilles amb sèpia i pèsols del Maresme

Ingredients

Per a les mandonguilles:

  • 250 gr. de carn de porc picada
  • 250 gr. de carn de vedella picada
  • 1 ou
  • Molla de pa sec
  • 1/2 got de llet
  • All
  • Julivert
  • Farina
  • Pa ratllat
  • Sal
  • Pebre
  • Oli d'oliva verge extra

Els altres ingredients del plat:

  • Mig quilo de sípia bruta (amb la seva salsa o melsa)
  • 2 Cebes mitjanes
  • 3 Grans d'all
  • 2 Tomàquets madurs
  • Pebrot vermell
  • Una fulla de llorer
  • Sal
  • Oli d'oliva verge extra
  • Una copeta de vi blanc sec
  • Oli d'oliva verge extra
  • Una copa de vi blanc sec o ranci
  • Aigua o fumet de peix
  • Farina
  • Un grapat de pèsols del Maresme

Elaboració

Elaboració de les mandonguilles:

Es fa una massa amb les dues carns, l'all picadet, el julivert el pa remullat amb la llet, l'ou, sal i pebre.
Fem les mandonguilles, les enfarinem i les fregim. Les reservem al damunt d'un paper absorbent, per treure'ls l'excés d'oli.
En una cassola fem un sofregit a consciència, començant per la ceba i els alls picadets. A continuació, quan això sigui una mica fet hi afegim una mica de pebrot i el tomàquet, talladet petit i sense pell ni llavors i continuem la cocció fins que el tinguem ben confitadet. Hi posem la sèpia tallada a daus i ho coem una mica tot plegat.
Tot seguit hi afegim una culleradeta de farina i li donem unes voltetes perquè no quedi crua (Roux). Aquesta operació la fem perquè se'ns espeseixi la salsa.
A continuació hi tirem el vi, deixem que redueixi una mica i, hi afegim l'aigua o el fumet i la "salsa" de la sèpia. Quan arrenqui el bull hi posem les mandonguilles que teniem preparades i els pèsols, rectifiquem de sal i ho deixem coure fins que els pèsols siguin cuits.
Una mica abans d'acabar la cocció hi podem tirar un bocinet de xocolata negra.
També podem substituir l'operació que hem fet abans amb la farina (Roux) per una picada d'ametlles que hi tirarem uns minutets abans d'acabar la cocció.
És important que la sipia sigui de l'anomenada bruta, neta no té gust.

Notes

Aquesta és sense cap dubte una altra de les grans receptes de la Cuina Catalana.
Potser és exagerat posar el "Caviar o perles del Maresme" per davant d'aquesta recepta de "mar i montanya" tant fantàstica, però el "toc" que li dona el nostre pèsol mereix un punt i a part.
a mandonguilla és un menjar molt típic arreu del món, present a Anglaterra com a Meatballs, a Brasil com a Almôndegas, a Dinamarca, com a frikadeller, a Espanya com a Albóndigas, a Itàlia com a Polpette.

Les mandonguilles i altres preparacions amb carn picada ja apareixen al receptari romà "De re coquinaria". El nom "mandonguilla" és habitual a Catalunya i el País Valencià, mentre que a la Catalunya Nord se'n diuen boles de picolat. A la Vall d'Aran són caulets. Als països catalanòfons es poden menjar amb salsa, per exemple amb un sofregit o amb la salsa mateixa de la carn, allargada amb aigua o brou i espessida amb farina, però també són molt típiques guisades amb pèsols, o amb sípia, com les d'aquesta recepta.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

6302 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Marcada com a favorita per:


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!