Espinagada

Categoria:
Recepta per
Típica de: Zona Nord-Llevant de Mallorca
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • Les espinagades són com unes coques farcides i són típiques del temps de Sant Antoni a Sa Pobla i pobles veïns. Les originals són d'anguila però també es fan de carn (llom de porc) i de mussola.
  • Aquí explicaré com es fa la base i el farcit i cada ú li posarà la carn o el peix al seu gust.

Per a fer la massa:

  • 3 gots d'aigua calenta
  • 1 got d'oli d'oliva
  • 2 cullerades soperes de saïm (llar)
  • 1Kg de farina

Per a fer la base del farcit:

  • Un manat de porros (la part blanca)
  • Uns 8 grells (cebes tendres) la part blanca i la part verda
  • Dos manats d'espinacs o una col sencera
  • Una coliflor
  • Sal
  • Oli d'oliva
  • Pebre vermell dolç
  • Pebre vermell covent (picant)
  • Anguila o mussola o llom de porc (depenent dels gustos)
  • Amb aquestes mesures en poden sortir unes quatre espinagades

Elaboració

Es posen en un recipent els ingredients per a fer la massa. Es bareja tot amb les mans amassant-t'ho bé. Quan la teniu lligada, la treieu i continueu amassant sobre una post o sobre el marbre posant-se un poc de farina per tal que no s'aferri. Formeu una bola i la deixeu reposar mentres prepareu el farcit. No ha de quedar seca ja que el saïm li dóna una textura oliosa.
Talleu totes les verdures en juliana i les poseu en un recipent. Ho adoveu amb sal, oli, el pebre vermell dolç i el pebre vermell picant al gust de cada ú.
Si les voleu fer de llom de porc, el tallereu a tires d'un centímetre d'ample i previament l'haureu salat un poc. El barrejareu amb la verdura.
Si les voleu fer d'anguila o mussola, ho tallareu a trossos d'uns 4 o 5 centímetres de llarg però no ho barrejareu a la verdura.
Posareu el forn a escalfar a un 200 graus.
Agafareu la massa que està en repòs i fareu quatre boles. Ara és l'hora de preparar la massa pel farcit i per això necessitareu un corró i paper per a posar al forn i anireu aplanant les boles. Heu d'arribar a fer una base plana de massa d'un gruix de mig centímetre màrxim. Li posareu la base de verdures en gran quantitat que ocupi tres quartes parts de la base. Si les feu d'anguila o de mussola, posareu els talls per damunt.
Agafeu les puntes de la massa i les ajunteu al mig. Ha de quedar rectangular en forma de sobre de correus. Mireu la foto. La passeu en molt de compte amb el paper a la plata del forn. Poseu la plata a la part baixa del forn i deixeu que es vagi fent. Quan està la massa doradeta però no cruixent, la podeu treure. Deixeu que es refredi un mica i ja la podeu servir. Es pot menjar calenta o freda. Pel meu gust, és més bona una mica calenta i que la massa no sigui gaire cruixent.

2h


Recepta de cuina de Espinagada

Espinagada abans de posar-la al forn
per Salvador Colomer Costa

Etiquetes:             Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

2203 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!