Pa de sègol (Pa negre)

Categoria:
Tipus de plat:
Recepta per
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • Per a dos pans (tipus rodó i tipus barra) necessitarem 600g de farina (si pot ser de conreu ecològic, millor que millor)
  • 200g de farina de força de blat
  • 400g de farina de sègol
  • 10g de llevat fresc (de forner)a temperatura ambient
  • Aigua mineral sense gas a temperatura ambient (si el fem a l'hivern, l'escalfarem una mica)
  • Un polsim de sal (poca ja que de per sí aquest pa és molt saborós)

Elaboració

Barrejarem en un gibrell d'amassar (millor de terrissa) les dues farines i les remenarem bé per tal que es mesclin. Farem un forat al mig i li afegirem l'aigua i un polsim de sal. L'anirem mesclant bé amb les mans fins que veiem que ha quedat una massa. La deixarem descansar uns 10 minuts tapant el gibrell amb un drap de cotó.
Barrejarem el llevat amb una mica d'aigua, la desfarem, l'afegirem a la massa i ho mesclarem ben be. Posarem farina en una post de fusta i abocarem la massa i començarem a treballar-la. L'anirem punyint, l'estirarem i la doblegarem sobre sí mateixa. Si veiem que s'aferra a les mans, li posarem més farina i si veiem que queda dura, afegirem més aigua. Farem aquest treball durant com a mínim uns 10 minuts. Formarem una bola i la depositarem en el gibrell. Ho tornarem a tapar amb el drap de cotó. Deixarem que dobli el seu volum. Aquesta fase pot trigar com a mínim una hora, tot depenent de la temperatura ambient. A l'hivern és convenient posar-la en l'habitació més calenta de la casa. El que no l'hi convé és corrent d'aire que faci canviar la temperatura.
Quan veiem que ha doblat el seu volum, la traiem i la tornem a amassar com ho hem fet anteriorment. Tornarem a formar una bola i la tallarem per la meitat. Una part farem la forma rodona i l'altra l'hi farem la forma allargada de barra. Ho depositarem en una plata per al forn degudament enfarinada. Ho tornarem a tapar amb el drap. Deixarem que torni a doblar el volum. Posarem el forn a escalfar a 180 graus.
Quan veiem que ja ha doblat el volum, posarem un polsim de farina per sobre els pans i depositarem la plata al forn (al mig)i deixarem que es vagin fent durant uns 45 minuts (180 graus).
Quan veiem que la farina que hem posat a la plata comença a torrar-se, posarem el gratinador fins que veiem que la farina que hem posat a sobre els pans agafa un color daurat. Apaguem el forn i trairem els pans per tal que es refredin. Millor deixar-los a sobre d'una reixa per tal que es refredin per a totes les bandes per igual.
Quan estan freds, ja ho podem consumir.

Notes

Si guardem els pans en una bossa de cotó especial per a pa, podem tenir pa per tres o quatre dies segons el vostre consum particular.


Etiquetes:         Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

6096 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

2 comentaris:

David Gimeno i Ayuso diu:
Si vols que hi quedi una crosta "professional", fica al forn des del principi d'escalfar-lo un potet amb aigua perquè n'humitegi l'aire.
Salvador Colomer Costa diu:
Sí, ho faré. Gràcies

Afegir comentari
 


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: