Paella Catalana* (Arròs de marisc)
Categoria:
Arrossos i pastes
Tipus de plat: Paella
Estació: primavera
estiu
tardor
hivern
Dificultat: Mitjana
Ingredients
- 1 Sípia petita (amb la seva salsa)
- 1 Calamarcet
- 2 Escamarlans
- 6 Gambetes
- 1 troç de rap
- Un grapadet de musclos
- Un grapadet de cloïsses
- 1 Ceba tendra petita
- 3 o 4 Grans d'all
- Un trosset de pebrot vermell
- Un trosset de pebrot verd
- 2 Tomàquets madurs petits
- 2 o 3 tassetes ,de les de cafè, d'arrós bomba
- Una copeta de vi blanc sec
- Fumet
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
- Un polsim de pebre(opcional)
2 racions
Elaboració
Posem la paellera al foc amb un bon raig d'oli d'oliva i saltem lleugerament les gambes i escamarlans, previament salats, perquè deixin anar una mica del seu sabor en l'oli.
Seguidament fem el mateix amb la sípia i el calamar.
A continuació, sofregim una mica la ceba a foc molt lent.
Quan tinguem la ceba una mica feta, hi posem el pebrot i l'all, tot ben picadet. I altre cop a fer xup xup una bona estona.
Pasada una estoneta i quan ja tinguem els anteriors ingredients del sofregit una mica fets, hi afegirem el tomàquet, pelat sense llavors i triturat. Després d'un altra bona dosis de paciència, que és la base d'un bon sofregit, haurem aconsseguit que agafi un to marronet.
Ara serà el moment de posar-hi la sípia i el calamar.
Li donem un tomb i li tirem el vi blanc, una mica de fumet i ho deixem coure tot plegat amb un altra bona dosis de paciència, perquè se'ns estovin una miqueta. (xup,xup,xup,xup.....)
D'altra banda així aconsseguirem una base o "marca" per la paella molt més confitadeta i gustosa.
En aquest punt li hem afegit la salsa de la sípia.
Ha arribat el moment de tirar-hi l'arròs i remenar-lo una estona perquè ens quedi ben rossejat, així aconsseguim que quedi ben suelto i per altra banda ens agafi més color.
Seguidament hi tirem el fumet bullint, al cual li hem afegit el suc dels musclos i les cloïsses, que haurem obert abans una mica al vapor, per evitar que alguna portés sorra i ens fes malbé l'arròs. (Dos mides de fumet i una mica més per cada mida d'arròs.) Ho deixem bullir uns 4 minuts a foc fort i seguidament enfornem a uns 200º, uns 12 minuts més.
A mitja cocció, hi afegim el marisc, que ja tenim una mica cuit, i si li posem al començament, se'ns pasaria de cocció.
El treiem del forn i el posem 4 minutets més al foc viu, apaguem, el tapem 3 o 4 minuts amb paper d'alumini (recordo que antigament es feia amb paper de diari) per deixar-lo reposar una mica i ja tindrem l'arròs llest!
Notes
*Després d'una conversa amb Jaume Fàbrega (Historiador, crític d' art i escriptor. Consultor gastronòmic.Professor d' Enogastronomia de l'escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona.) I d'altres amics, he decidit canviar el nom a aquesta recepta, i anomenar-la PAELLA CATALANA, amb tots els meus respectes cap a la "Paella" originariament valenciana i que no té res a veure amb aquesta. Però el nom "Paella" l'he posat per l'estil del plat (Arròs sec, com la valenciana) i perquè aquí a Catalunya, amb uns ingredients o d'altres, és com s'acostuma a fer.
Etiquetes:
aquesta recepta no te etiquetes
Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
23906 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.
Evidenment, la salsa es pot fer amb batedora elèctrica. Aquesta recepta vol conservar la forma tradicional de fer-la. Una...
Volia dir, abraçada! ;)
Hola Encarna! M'encanta aquest arròs. El arrossos em "xiflen" Però perdona'm una petita crítica lingüistica, Si les...
No dubtis en fer-ho!!
Hola Merce! Ja tens el meu vot. ;))