Paella Catalana* (Arròs de marisc)

Ingredients

  • 1 Sípia petita (amb la seva salsa)
  • 1 Calamarcet
  • 2 Escamarlans
  • 6 Gambetes
  • 1 troç de rap
  • Un grapadet de musclos
  • Un grapadet de cloïsses
  • 1 Ceba tendra petita
  • 3 o 4 Grans d'all
  • Un trosset de pebrot vermell
  • Un trosset de pebrot verd
  • 2 Tomàquets madurs petits
  • 2 o 3 tassetes ,de les de cafè, d'arrós bomba
  • Una copeta de vi blanc sec
  • Fumet
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
  • Un polsim de pebre(opcional)

2 racions

Elaboració

Posem la paellera al foc amb un bon raig d'oli d'oliva i saltem lleugerament les gambes i escamarlans, previament salats, perquè deixin anar una mica del seu sabor en l'oli.
Seguidament fem el mateix amb la sípia i el calamar.
A continuació, sofregim una mica la ceba a foc molt lent.
Quan tinguem la ceba una mica feta, hi posem el pebrot i l'all, tot ben picadet. I altre cop a fer xup xup una bona estona.
Pasada una estoneta i quan ja tinguem els anteriors ingredients del sofregit una mica fets, hi afegirem el tomàquet, pelat sense llavors i triturat. Després d'un altra bona dosis de paciència, que és la base d'un bon sofregit, haurem aconsseguit que agafi un to marronet.
Ara serà el moment de posar-hi la sípia i el calamar.
Li donem un tomb i li tirem el vi blanc, una mica de fumet i ho deixem coure tot plegat amb un altra bona dosis de paciència, perquè se'ns estovin una miqueta. (xup,xup,xup,xup.....)
D'altra banda així aconsseguirem una base o "marca" per la paella molt més confitadeta i gustosa.
En aquest punt li hem afegit la salsa de la sípia.
Ha arribat el moment de tirar-hi l'arròs i remenar-lo una estona perquè ens quedi ben rossejat, així aconsseguim que quedi ben suelto i per altra banda ens agafi més color.
Seguidament hi tirem el fumet bullint, al cual li hem afegit el suc dels musclos i les cloïsses, que haurem obert abans una mica al vapor, per evitar que alguna portés sorra i ens fes malbé l'arròs. (Dos mides de fumet i una mica més per cada mida d'arròs.) Ho deixem bullir uns 4 minuts a foc fort i seguidament enfornem a uns 200º, uns 12 minuts més.
A mitja cocció, hi afegim el marisc, que ja tenim una mica cuit, i si li posem al començament, se'ns pasaria de cocció.
El treiem del forn i el posem 4 minutets més al foc viu, apaguem, el tapem 3 o 4 minuts amb paper d'alumini (recordo que antigament es feia amb paper de diari) per deixar-lo reposar una mica i ja tindrem l'arròs llest!

Notes

*Després d'una conversa amb Jaume Fàbrega (Historiador, crític d' art i escriptor. Consultor gastronòmic.Professor d' Enogastronomia de l'escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona.) I d'altres amics, he decidit canviar el nom a aquesta recepta, i anomenar-la PAELLA CATALANA, amb tots els meus respectes cap a la "Paella" originariament valenciana i que no té res a veure amb aquesta. Però el nom "Paella" l'he posat per l'estil del plat (Arròs sec, com la valenciana) i perquè aquí a Catalunya, amb uns ingredients o d'altres, és com s'acostuma a fer.


Recepta de cuina de Paella Catalana* (Arròs de marisc)
per Eduard Lluis Palaus
Recepta de cuina de Paella Catalana* (Arròs de marisc)
per Eduard Lluis Palaus
Recepta de cuina de Paella Catalana* (Arròs de marisc)
El sofregit o "marca" a de quedar ben confitadet, com una melmelada!
per Eduard Lluis Palaus
Recepta de cuina de Paella Catalana* (Arròs de marisc)
Rossejant l'arròs...Així ens queda ben suelto i agafa més color.
per Eduard Lluis Palaus

Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

38516 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: