Botifarra amb mongetes seques

Categoria:
Recepta per
Típica de: Espanya → Catalunya
Dieta: hipocalòrica
Estació:
Dificultat: Inexperts

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 600 gr de mongetes ( si les comprem cuites,són 15 minuts )
  • 4 botifarres mitjanes ben magres
  • 100 gr de cansalada viada
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre

4 racions

Elaboració

Primer cal coure en aigua bullent les mongetes i escorrer-les.He considerat que les hem comprat cuites.
Es punxen amb una forquilla les botifarres i se salten a la paella per tots els costats, i es poden deixar que es coguin en el seu propi greix o afegir un raig d'oli d'oliva o, antigament, una mica de llard. S'aparten les botifarres i se salten les mongetes a la mateixa paella, amb el greix de les botifarres i a foc ben viu. S'afegeixen les botifarres per reescalfar-les al darrer moment. Es serveixen les botifarres amb les mongetes al costat com acompanyament.
Sovint es cou una picada de cansalada tallat a trossets petits passats per la paella, després de retirar les botifarres i abans d'afegir les mongetes. També se sol afegir un all i julivert fresc picat.
Si podem fer les botifarras a la brasa molt millor , el gust és diferent

20min

Notes

Historia :
Les mongetes seques varen ser introduïdes a la cuina catalana a partir del segle XVI, amb altres productes originaris d'Amèrica. D'altra banda, la botifarra es deia llonganissa o llangonissa, i encara es continua dient així en algunes comarques. A l'època de la Renaixença catalana, a la segona meitat del segle XIX, és quan aquest plat es va fer molt popular. En aquesta època, Felip Cirera, que de vegades signava com a Felip de Palàcio, al llibre Avisos o sian reglas senzillas a un principiant cuyner o cuynera adaptadas a la capacitat dels menos instruhits, ja parlava de mongetes estofades o guisades cuites amb butifarra. Cap el 1830 també apareix la recepta al Nou manual per cuinar amb tota perfecció i l'any 1835 apareix al llibre anònim La cuynera catalana, tot i que encara utilitzen el mot llonganissa per referir-se a la botifarra.


Etiquetes:   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

6906 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Marcada com a favorita per:

1 comentaris:

Francesc Mulà bonilla diu:
si hi afeigeixes un dau de gelatina de peus de porc,
que pots haber conservat al congelador cuan 'has fet
quedan fenomenals, proveu-ho


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!