Col i patata bullits i saltats amb fesols de l'ull negre
Categoria:
Llegums i verdures
Estació: tardor
hivern
Dificultat: Fàcil

Ingredients
- 1Col petita
- 3 Patates mitjanes
- 100g de fesols de l'ull negre ("escursatites"), comprats cuits
- Sal
- Oli d'oliva
- Oli d'oliva verge extra.
- Espècies ( orenga, jengibre i alfàbrega)
3 racions
Elaboració
En una olla, posem a bullir aigua amb una mica de sal i, les espècies.
Quan bull, hi tirem les patates pelades, netes i tallades a daus,
També, les fulle de col netes.
Ho deixem coure 20 minuts.
Ho escorrem bé.
En una paella, hi posem una mica d'olii, les patates i col bullides.
Ho aixafem una mica amb una cullera de fusta de boix (no cal una forquilla).
Quan porta uns 2 minuts, hi tirem els fesols.
Deixem coure tot junt, remenant sovint, uns 5 minuts.
Ja es pot servir el plat.
Recomano tirar-hi un raig d'oli d'oliva verge extra.
35min
Notes
FESOLS DE L'ULL NEGRE.
Actualment, de forma lamentable, el seu coneixement no de passa les comarques gironines però al Maresme i concretament a Arenys de Munt, sí que els coneixem, fins i tot sabem el nom popular: "escursatites".
Ja els romans coneixien aquesta mena de mongetes que varen donar nom a les “mongetes” o fesols (Dolichos); Apicius n’ inclou receptes (per exemple, bullits i amanits amb oli d’ oliva i comí) al seu llibre De re coquinaria, que he publicat al llibre La cuina catalana a través del temps, vol. IX de La cuina catalana.
Etiquetes:
aquesta recepta no te etiquetes
Afegir etiqueta
Recepta arxivada a:
Enllaça aquesta recepta:
1586 visites.
Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.
Sucre ja ho diu 4 cullerades superes 4 C/s i d'aigua unes gotes difícil quantificar unes gotes no té de quedar massa...
Cert. Jo de vegades també
La meva enhorabona per guanyar el concurs.
Está molt bo, ja ho veurás.
Doncs si. Gràcies