Mongetes de Balaguer, estofades

Categoria:
Tipus de plat:
Típica de: Espanya → Catalunya
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • 600 grams de mongetes de Balaguer
  • Una cua de porc, tallada a trossos regulars
  • Una orella de porc, tallada a tires regulars
  • Tres tires de costella de porc, tallades a trossos regulars
  • Una botifarra culana, negre
  • Una ceba pelada, tallada en dues meitats
  • Una cabessa d'alls, sencera
  • Dues fulles de llorer
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Aigua mineral
  • Tres alls pelats, i laminats
  • Una cullerada de pebre vermell, dolç
  • Una culleradeta de bicarbonat

6 racions

Elaboració

Primer de tot, posem les mongetes en remull la nit abans, amb una culleradeta de bicarbonat.
En el moment de fer-les, les rentem amb aigua freda, i les posem a l'olla, amb una mica de sal, un bon raig d'oli d'oliva, i tots els ingredients : Les mongetes, la cua, l'orella, la costella, la ceba, el llorer, la cabessa d'alls sencera, i l'aigua necessaria perqué es coguin. A part, en una paella amb oli d'oliva, fregim els alls laminats, i quan són mig rossos, afegim una cullerada de pebre vermell, i ho reservem.
Anem vigilant les mongetes, per si els hi manca aigua, i quan són gairebé cuites, els hi afegim: els alls sofregits, i la botifarra negre, i deixem que s'acabi de coure tot plegat.
Tot seguit, corregim de sal, i ja les podrem treure a taula.

1h

Notes

A Catalunya, hi ha moltes varietats de mongetes, apreciades pel seu valor gastronòmic, peró algunes destaquen una mica més, per damunt d'altres, ja bé sigui, per la terra de conrreu, l'aigua que les regguen, etc. Tenim : les mongetes del Ganxet, les mongetes del Barco, les mongetes de Santa Pau, i tenim les mongetes de Balaguer, a la Noguera, que són unes mongetes molt grosses, de tamany, i un veritable plaer a la cuina, tant per qui les cuina, com per qui se les menja. No podem tampoc oblidar-nos, de les mongetes que conreen en el poble de La Febró, a les muntanyes de Prades, ( a la provincia de Tarragona), que són especials, potser per la vermelló de la terra que hi ha en aquest lloc, o potser per l'altitud del poble en si mateix, la veritat, és que són també, unes mongetes excel·lents.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

4272 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Desada com a favorita per:

1 comentaris:

Quim Lleonart diu:
Voldria donar les gracies, a : receptes.cat, a xocolates Torras, i a totes i tots els internautes de receptes.cat, per haver-me votat com a millor recepte, del més de Setembre. Gracies a tots i totes. Una abraçada ben forta. Quim.

Afegir comentari
 

Receptes destacades de maig:

Crema de pastanaga
Crema de pastanaga
Sopes i cremes
Cookies de xocolata
Cookies de xocolata
Postres i dolços
Carxofes amb gambes
Carxofes amb gambes
Llegums i verdures
Saltejat de pèsols i sepia
Saltejat de pèsols i sepia
Peixos i mariscos
Ous al plat
Ous al plat
Ous i làctics
Carbonada flamande
Carbonada flamande
Carns Estofat
Orquestres
Orquestres
Amanides i plats freds Aperitiu
Filets de lluç a l'anglesa
Filets de lluç a l'anglesa
Peixos i mariscos Fritada

Veure receptes de maig i aliments de temporada.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: