Pa de fruits secs i mel

Ingredients

  • 500 grs. de Farina de força (jo vaig posar 100 grs. d'integral i 400 de blanca)
  • 300 ml. d'aigua tèbia
  • 2 cullerades soperes de mel
  • 20 grs. de llevat fresc
  • 1/2 cullaradeta de sal
  • La raspadura de mitja llimona i mitja taronja
  • 350 grs. de fruites seques variades (llavors, orellanes, panses, nabius, figues, nous, avellanes...)

6 racions

Elaboració

Dissolem la mel i el llevat en l'aigua tèbia i deixem reposar aquest preparat esperant uns 10-15 minuts perquè formi escuma i creixi una mica.

Mentrestant, ajuntem la farina amb la sal i la raspadura dels cítrics.
Després, li avoquem el preparat del llevat i pastem fins que se'ns formi una massa compacta i enganxosa. (en aquest pas podem ajudar-nos de la panificadora, amasadora o el robot que tinguem costum).

Passem la massa al damunt d'una taula o el marbre que haurem enfarinat i la treballem amb les mans uns 10 minuts, estirant i encongint, fins que ja no se'ns enganxi a les mans i estigui elàstica.
Llavors li podem incorporar la fruita seca i tornem a pastar una mica per distribuir bé les nous i la resta dels ingredients. Ens enfarinem les mans i aixafem la massa per formar un disc. Amb els dits, anem doblegant cap al centre la vora de la massa, estrenyent bé per segellar. Aconseguirem una esfera, a la qual li donem la volta perquè la part que hem tancat quedi cap avall. Arrodonim una mica la bola de massa, la posem en un recipient lleugerament untat d'oli i deixem la massa reposar un parell d'hores dins del forn apagat perquè doblegui el seu volum.

Quan hagi crescut la massa, la pressionem amb els punys fins que surti tot l'aire i torni a la seva grandària original. Li donem la forma desitjada al pa i ho posem en una safata de forn lleugerament greixada i enfarinada o folrada amb paper vegetal
Espolcem el pa amb farina per damunt (així no s'assecarà la superfície). Ho deixem reposar de nou una hora més fins que dupliqui la seva grandària.
Podeu fer un sol pa gran o petites porcions.

Per fi a arribat el seu enfornar!!
Amb el forn preescalfat a 250 graus durant els primers 10 minuts. Després baixarem la temperatura a 180-200 graus durant per 25 o 30 minuts més, fins que el pa estigui ben daurat i soni buit en donar-li copets.

Una vegada fora del forn, cobrim el pa amb un drap de cuina de cotó mentre es refreda.

3h


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

1760 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: