Pastís de gema

Ingredients

Ingredients del bescuit:

  • 4 ous
  • 130g de sucre
  • 130g de farina
  • 4g de llevat

Ingredients de la gema:

  • 4 ous
  • 130 g de sucre
  • unes gotes de suc de llimona

Ingredients del xarop:

  • 100g de sucre
  • 100cc d'aigua
  • licor

Ingredients per al farciment i la decoración:

  • mantega
  • melmelada o confitura(la que ens agradi més)
  • maduixes (o la fruita que us vingui de gust)
  • gelatina de fruita

12 racions

Utensilis

Batedora elèctrica per fer el bescuit i forn per coure'l. Si no tenim batedora, haurem de separar els rovells de les clares per muntar-les a ma a punt de neu.
Colador metàl.lic per treure les impureses de la gema; si no en teniu, se'n pot prescindir.

Elaboració

Elaboració de bescuit:

Amb la batedora elèctrica farem un bon batut amb els ous sencers i el sucre. Quan estiguin ben esponjats, afegirem la farina i el llevat passats pel sedàs. Integrarem amb moviments envoltants i abocarem al motlle previament untat amb mantega i enfarinat.
Enfornarem durant mitja hora escassa a uns 170ºC.
Un cop cuit, desmotllarem en calent i deixarem refredar.

Elaboració del xarop:

Posarem al foc l'aigua i el sucre, quan bulli, l'apartarem i li tirarem un raig del licor
escollit.

Elaboració de la gema:

Dins d'un cassonet posarem els ous sencers, el sucre i les gotes de suc de llimona, remenarem bé i posarem al foc sense deixar de remenar amb una pala de fusta. Anirà espessint lentament, hem de tindre cura de que no se'ns agafi al fons del cassó per tant el foc ha d'estar fluix i no podem deixar de remenar. Quan la gema tingui la consistència desitjada, no gaire espessa, la colarem amb colador metàl.lic per eliminar impureses i l'abocarem a una safata per tal que es refredi ràpidament.

Farciment i decoración:

Obrirem pel mig el bescuit (en horitzontal), el mullarem generosament amb el xarop, l'untarem amb una capa de mantega estovada i per damunt hi posarem una capa de confitura o melmelada. Taparem amb l'altra meitat de bescuit però tinguent en compte de invertir-lo, o sigui, hem de posar cap amunt la part tallada i, la crosta, a l'interior. Això es fa així perquè desprès el volem recobrir amb la gema; si posèssim la gema damunt de la crosta ens transparentaria i quedaria fosca. Abans de posar la gema, mullarem la capa superior del bescuit amb una mica més de xarop i, finalment, cobrirem amb la gema. La podem cremar amb una mica de sucre i una pala, o podem fer uns dibuixos amb caramel líquid. Per damunt donarem una capa generosa de gelatina de fruita ( trobareu la forma de fer-la en el meu receptari), decorarem amb la fruita escollida que també naparem amb unes pinzellades d'aquesta gelatina.

Notes

El pastís de la fotografia està fet així, desprès de banyat amb el xarop el vaig farcir amb mantega i confitura d'albercoc, però es pot farcir de crema pastissera, trufa, nata o allò que ens sugereixi la nostra creativitat.
En aquesta ocasió se'm va ocòrrer tallar el pastís per la meitat i decorar-lo fent dues mitges llunes.
Amb el napat de gelatina s'obté un acabat magnífic; si voleu que us quedi vistòs, no obvieu aquest pas, ja sabeu que la gelatina la podeu tindre feta amb molta anticipació. Vegeu la forma de fer-la en el meu receptari: Gelatina de fruita (per napar peces de rebosteria)


Etiquetes:       Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

1955 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

Marcada com a favorita per:


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!