Hachis Parmentier

Categoria:
Recepta per
Estació:
Dificultat: Fàcil

Ingredients

  • 1 kg de puré de patates
  • Nou moscada, pebre i sal
  • 25 grams de mantega + 20 grams per greixar la safata
  • 1 dl de llet
  • 50 grams de formatge gruyère
  • Oli
  • ½ kg de vedella mòlta de gran qualitat
  • 1 cub de brou de carn
  • Herbes de Provença
  • 2 grans d'all
  • 1 ceba gran
  • 2 tomàquets
  • 1 remet de julivert
  • 2 ous.

4 racions

Elaboració

Prepara el puré de patata:

Renta, pela les patates i deixa-les senceres, reserva en aigua freda.
Talla les patates a daus grossos, col·loca en una cassola gran, cobreix amb aigua, afegeix una bona culleradeta de sal, 1 culleradeta de nou moscada mòlta i uns quants girs de pebre del molí.
Porta a ebullició. Quan bulli, redueix el foc a la meitat i cuina uns 20 a 25 minuts, o fins que les patates estiguin tendres.
Mentrestant, pica ben fins, els alls i la ceba i reserva.
Renta, pela i talla els tomàquets tallats a daus i reserva. Trosseja el julivert i reserva també.
Ratlla el formatge Gruyère i reserva.
En una cassola amb oli ben calent, fregeix la carn picada en diverses tandes, no gaire cada cop, a fi que no desprengui els sucs, retira i reserva en quant la carn agafi un coloret daurat.
Quan la carn agafi color, redueix el foc i agrega els alls i la ceba, salta el conjunt durant 2 minuts més.
Assaona amb pebre, espolsa pel damunt les herbes provençals i afegeix el cub esmicolat.
Agrega els tomàquets tallats a daus, barreja bé i fregeix 5 minuts més.
Afegeix un dl i ½ d'aigua a la cassola, i seguidament afegeix el julivert i deixa coure uns 5 minuts més.
La massa de carn picada ha de quedar una mica fluida (però tampoc massa).
En cas contrari, en tastar la massa es trobarà seca.
Prova i ajusta les espècies.
Treu la cassola del foc i deixa refredar.
Prepara els ous sencers en un got, deixata amb una forquilla i afegeix a la cassola, barreja bé i reserva.
Preescalfa el forn a 210 graus en posició de graella.

Prepara el puré de patata:

Quan les patates estiguin cuites, escorre i posa de nou a la cassola.
Afegeix els 25 grams de mantega, la llet, salpebre al gust i barreja bé.
Aixafa el puré de patata amb una premsa patates. Ha de mantenir-se ferm, però també suau.
Afegeix la meitat del formatge Gruyère, o sigui 25 grams, i barreja bé.
Prova l'assaonament d'espècies i ajusta si cal.
Greixa la safata de forn, amb 20 grams de mantega.
En el fons, posa la carn picada i deixa reposar un moment. Hauria de quedar una mica fluid.
Cobreix amb el puré i amb una espàtula aplana una mica.
Espolsa per sobre el formatge Gruyère restant i posa la safata a la part superior del forn.
Retira la safata del forn al cap d'uns 10 a 15 minuts, o quan la part superior estigui ben daurada.
Deixa reposar 2 minuts i serveix de seguida amb una bona amanida, plena de sabor!

Notes

El hachis parmentier és una especialitat gastronòmica francesa. En la seva versió tradicional és un gratinat de capes de puré de patates, intercalades amb carn picada de bou crua o prèviament guisada, ceba, julivert i un ou.
Algunes variants d'aquest plat porten carn de pollastre. El mot hachis (que significa picat, esmicolat) denomina la característica principal d'aquest plat: que els ingredients estan esmicolats.
El plat deu el seu nom al nutricionista Antoine-Augustin Parmentier que va promocionar el consum de la patata, importada a Europa des de feia poc temps d'Amèrica, i que no gaudia de molta acceptació. Convençut del seu valor nutricional per a combatre l'escassetat d'aliments en una època de fam, l'hi va donar a provar al mateix rei Lluís XVI de França. Atès que permet aprofitar les restes de carn de qualsevol guisat és una recepta estesa universalment, n'existeixen diverses variants com ara el paté xinois (que inclou blat de moro i es consumeix al Quebec i Nova Brunsvic) o el shepherd's pie i el cottage pie britànics que porten, a més, una base de verdures.


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

572 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: