Catxoflino de sipia, cansalada, salsitxes, gambes i musclos

Categoria:
Origen: Espanya → Palafurgell
Estació:

Valoració: Encara no te valoracions Afegir valoració

Ingredients

  • 2 cebes de figueres grosses
  • 4 tomàquets madurs
  • 1 got de vi blanc
  • 250 ml. de fumet blanc de peix
  • 150 ml.oli d'oliva
  • sal i pebre
  • 1 cullerada de farina
  • 2 talls de cansalada fresca de 1 cm. de gruix tallats pel mig
  • 8 salsitxes
  • 2 sípies molt fresques
  • 8 gambes
  • 1/2 kg. de musclos

Per la picada:

  • 2 alls
  • 1 branqueta de julivert
  • 50 gr. de avellanes
  • 2 llesquetes de pa fregit
  • la salsa de les sípies

4 racions

Elaboració

Peleu i piqueu les cebes, poseu-les a una paella amb oli d'oliva i aneu-les sofregint a foc lent, afegint aigua de tant en tant.
Ha de quedar molt fosca, el procés ha de durar aproximadament una hora. Reserveu.
Peleu els tomàquets, traieu les llavors, piqueu-los i sofregiu-os en una paella amb un raig d'oli, d'oliva, sal i una mica de sucre.
Deixeu-los reduir fins que quedin ben concentrats.
Reserveu.
Netegeu els musclos i obriu-los al vapor, guardeu l'aigua que deixen anar ben colada.
En una cassola poseu l'oli d'oliva i aneu fregint en el aquest ordre: les dues llesques de pa (reserveu-les per la picada), les gambes, les salsitxes i la cansalada (reserveu-les en un plat fons) i, finalment, la sípia tallada a trossos.
Quan la sípia sigui al punt afegiu una cullerada de farina i feu un ros, tot seguit afegiu la ceba, el tomàquet i el got de vi blanc, deixeu reduir i afegiu la cansalada, les salsitxes i les gambes, i tot segui el brou de peix.
Salpebreu lleugerament i deixeu coure tot junt uns cinc minuts.
Feu la picada amb el pa fregit, els dos alls pelats, la branqueta de julivert, les avellanes, la salsa de la sípia ben colada, desfeu-la amb una mica de l'aigua dels musclos i afegiu-la al guisat.
Poseu els musclos havent tret prèviament una de les dues closques i deixeu coure 2 minuts.
Tapeu i deixeu reposar 3 minuts.

Notes

El catxuflino és una paraula 100% palafrugellenca i serveix per descriure un plat elaborat amb diferents ingredients barrejats. Per dir-ho d’alguna manera el catxuflino es fa amb "el que hem pogut arreplegar a la nevera". Són variacions sobre el mateix tema. Necessites la improvització i la intuició com en el jazz. El catxoflino és un plat de subsistència, col.lectiu, imprevist, obert, recreatiu i festiu.
De catxoflinos en n'hi ha tants com volgueu imaginar
- els peus calçats (peus de porc amb espardenyes)
- escamarlà/sastre (crustaci) /musclo/cloïsa/costella/mongeta/mandonguilla
- escamerlà/musclo/mandonguilla/salsitxa/patates
- cabra/llamantol/salsitxa/costella/allioli
- i, finalment, el rei dels catxoflinos, El Niu: bacallà/colomí/sípia/salsitxa/patata/ou/vi negre.


Etiquetes: Ningú ha etiquetat aquesta recepta Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

347 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.




Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!