Meitats d'api-nap o api-rave al forn

Categoria:
Recepta per
Típica de: Suïssa
Dieta: vegetariana
Estació:
Dificultat: Mitjana

Ingredients

  • 1 safata per gratinar de 20 x 25 cm
  • Mantega per untar la safata

Salsa:

  • 300 g de carn picada
  • 1-2 cebes, picades
  • 1 gra d'all, picat
  • Mantega clarificada
  • 1 cullerada de farina
  • 2-3 cullerades de puré de tomàquet
  • 1 llauna de tomàquets pelats, de 400 g
  • 1 dl de vi blanc o brou
  • Sal
  • Pebre
  • 1 fulla de llorer
  • Romaní i farigola

Api:

  • 2 apis-nap
  • 1 cullerada de suc de llimona

Farciment:

  • 1-2 tires d'api amb les fulles, tallades en petits cubs o tires
  • Mantega per sofregir
  • Sal
  • 50 g de formatge Gruyère ratllat gruixut,
  • Fulles d'api per decorar

4 racions

Elaboració

Per a la salsa:

Sofregeix, la carn, les cebes i l'all en la mantega.
Afegeix la farina, deixa torra uns breus moments, sense que es cremi.
Agrega el puré de tomàquet i barreja bé.
Afegeix el tomàquet (de llauna incloent-hi el suc), el vi blanc o negre, i el brou, assaona al gust.
Tapa i cuina a foc lent durant 1 hora a 1 hora i mitja a foc lent. Si fos necessari, afegeix més líquid.

Per l'api:

Pela els apis, talla per la meitat i cuina fins que estiguin tendres, d'uns 20 a 25 minuts en aigua, suc de llimona i sal, escorre. Amb una cullera de París buida lleugerament les meitats, pica en trossos més aviat grans, la polpa que és buidat i reserva. Posa les meitats d'api en la font per gratinar prèviament untada amb la mantega.

Per al farciment:

Amorteix l'api i les fulles en la mantega, fins que estiguin tendres. Afegeix la polpa d'api que hem buidat i assaona al gust. Deixa refredar lleugerament, i barreja amb el formatge. Estén el farciment en les meitats d'api i enforna de 10 a 15 minuts al mig del forn
preescalfat a 220 graus.
Prepara les meitats dels apis en els plats i serveix amb la salsa
Decora els plats amb fulles d'api i serveix de seguida.

Notes

L'api-nap és una gran arrel generalment molt gruixuda, esfèrica i envoltada de petites arrels secundàries, que solen ser retirades per a la seva comercialització. El seu color és marró terra i la seva carn és dura i compacta de color blanc groguenc. És molt suculenta i d'acusat sabor a api, però més dolç i perfumada.

L'api-nap (Apium graveolens var. Rapaceum) és també conegut com a api rave i pertany a la família de les apiàcies. Posseeix unes fulles teses i pinnades.

La conservació a 0-1,5ºC i 85-90% d'humitat relativa permet emmagatzemar-ho perfectament unes 7 setmanes. Una vegada en la llar s'aconsella guardar-ho en el frigorífic a l'interior d'una bossa de plàstic perforada.

A Espanya no es conrea pràcticament, no obstant això es produeix abundantment en tots els països de l'Europa occidental, sent un vegetal de consum popular, sobretot a Alemanya, Suïssa, Itàlia, França, i Anglaterra.

Tallat en tires o rallat és ideal en amanides i bullit s'utilitza en nombrosos guisats, resultant així mateix una excel•lent guarnició per a plats de carns i peixos.

Us deixo aquestes dues fotografies perquè us feu una idea del que és l'api-nap


Etiquetes: aquesta recepta no te etiquetes   Afegir etiqueta

Recepta arxivada a:

Enllaça aquesta recepta:

3421 visites.

Si alguna cosa no es correcta pots sol·licitar una revisió del contingut d'aquesta recepta.

1 comentaris:

Joan Corminas diu:
La carn es posa amb el sofregit de ceba, aquesta recepta és de l'any 2014. En aquells temps no érem perfectes.

Afegir comentari
 


Vols rebre al teu mail noves receptes de cuina i compartir les teves receptes a internet?

Afegeix-te a la xarxa social de cuina catalana!

Pots seguir-nos a: